Hlavní obsah

ČSSD svolala kvůli Čunkovi zvláštní schůzi Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček svolal na pátek na žádost ČSSD mimořádnou schůzi dolní komory. Poslanci na ní chtějí projednat kauzu vicepremiéra Čunka. Program ale musí schválit většina zákonodárců.

Článek

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek na schůzi minulý pátek požádal, aby buď premiér Mirek Topolánek (ODS) nebo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) informovali poslance o postupu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ta v pátek vyměnila v Čunkově kauze žalobce. [celá zpráva]

Oba vládní činitelé ale na schůzi chyběli, proto se sociální demokraté chtějí o případu bavit v pátek 15. června. Zatím však není jasné, jestli se schůze uskuteční. Koalice svými hlasy nemusí program schválit, a poslanci by se pak znovu rozešli.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř řekl, že klub o svolání Sněmovny zatím nejednal. Myslí si ale, že taková témata na schůze sněmovny nepatří.

"Jestli bude na tomto jednání (Sněmovny) chtít vystoupit paní nejvyšší státní zástupkyně, tak my se tomu bránit nebudeme," řekl novinářům bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Sociální demokraté nebudou bránit Vesecké ani v tom, aby obhajovala svá rozhodnutí před ústavně-právním výborem Sněmovny. Budou ale podle Tejce požadovat, aby byli přítomní i další osoby, například i státní zástupce Radim Obst, kterého minulý týden Vesecká v kauze nahradila Arifem Salichovem.

Podle ČSSD jednala Vesecká pod politickým tlakem

ČSSD tvrdí, že vládní politici Čunkovu kauzu manipulují a snaží se ji zamést pod koberec. Koalice zase opozici viní, že se snaží práci zastupitelství zpolitizovat.

Podle šéfa strany Jiřího Paroubka Paroubka je zřejmé, že Vesecká jednala pod politickým tlakem a porušila zákon o státním zastupitelství a trestní řád. Když Vesecká tvrdí, že nerozhodla ona, nýbrž jedna ze složek Nejvyššího státního zastupitelství, pak se za tuto složku podle stínové ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešové pouze schovává.

Pokud kauza Čunek dospěje až k vicepremiérově obžalobě, pak sociální demokraté podle Paroubka vyvolají ve Sněmovně hlasování o nedůvěře Toplánkovu kabinetu. Podle něj je lhostejné, zda bude či nebude mít naději na úspěch, protože jde o věc morálky.

Vesecká sama již dříve rozhodně odmítla tvrzení, že by za výměnou státního zástupce v Čunkově případu byla politická objednávka. Nejvyšší státní zástupkyně by v úterý měla předstoupit před členy ústavně-právního výboru Sněmovny, chce tak podle svých slov zabránit dalšímu šíření "nepravdivých a neobjektivních informací". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám