Hlavní obsah

Bém se vrátil do Prahy, po Everestu ho zajímá reforma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) se v pondělí vrátil z Himálaje do Prahy. Novinářům řekl, že zdolání nejvyššího vrcholu světa Mount Everestu je zážitek, který se dá těžko přenést na druhé. Konstatoval, že se během jeho nepřítomnosti v Praze nic dramatického nestalo. Jako první místopředseda ODS je zvědavý na balík vládních reforem.

Článek

"Horolezectví je mým koníčkem, dá se říci životním stylem. Pro mě osobně nemá s politikou nic společného," ohradil se zarostlý Bém proti názorům, že by chtěl svůj sportovní výkon zúročit v politice. Zdůraznil, že horolezecká výprava byla čistě soukromou cestou.

Na seznámení se situací ohledně schvalování návrhu reforem si prý dá pár hodin času. Každá změna po osmi letech vlády ČSSD je dobrá, uvedl.

Bém si přivezl suvenýry

Z Everestu si Bém přivezl dva kameny. "Nejsou zcela z vrcholu, dodržel jsem etická pravidla," podotkl Bém. Novinářům ukazoval i fotografie, tibetský buben a modlitební praporky tibetských klášterů i certifikát.

Výprava byla ve velehorách 55 dní, každý člen nachodil přes 480 kilometrů a překonali převýšení dohromady 34 kilometrů. "Vypili jsme 132 litrů čaje," vypočítával Bém, který popsal 116 stran deníku.

Na tiskové konferenci oba horolezci vystoupili v tričku s vyobrazením nejvyšší hory a nápisem Mount Everest a Tibet, Nepál. Slovo Tibet měli přeškrtnuté.

Bém se stal desátým Čechem, který pokořil himálajskou velehoru. Béma při výstupu doprovázeli dva šerpové.

Městská rada schválila primátorovi kvůli horolezecké výpravě neplacené volno, a to do pátku 25. května. O jeden den je tedy překročil.

Reklama

Výběr článků

Načítám