Hlavní obsah

Podle Paroubka bude reforma stát občany 80 miliard

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté opět ostře odsoudili reformu veřejných financí, kterou ve středu schválila koaliční vláda Mirka Topolánka (ODS). Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je nespravedlivá, zbytečná a zmatená a kabinet prý jen tahá peníze z kapes daňových poplatníků. Paroubek uvedl, že změny přijdou občany do roku 2010 na 80 miliard korun.

Článek

Paroubek nečeká, že by někdo z poslanců ČSSD mohl pro vládní návrh reformy hlasovat. "Já svým lidem věřím," řekl.¨

Exposlance ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku, kteří podpořili Topolánkův kabinet, vedení strany ani klubu podle Paroubka přesvědčovat nehodlá. "Je to věc jejich svědomí," dodal s tím, že tolerancí vlády už stejně zradili program, za který byli zvoleni.

Paroubek řekl, že daňové a sociální změny zhorší životní úroveň 95 procent obyvatel. Nejvíce na ni podle něj doplatí důchodci, rodiny s dětmi a zdravotně postižení.

Podle místopředsedy a stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky naroste dluh veřejných financí v roce 2010 z 973 miliard v loňském roce na 1375 miliard, tedy zhruba o 400 miliard korun.

Podle koalice vydělají na reformě všichni

Premiér Topolánek již na konci dubna uvedl, že na vládní reformě vydělají všechny společenské třídy.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) se vláda v programovém prohlášení zavázala snížit deficit veřejných rozpočtů ze čtyř procent HDP na tři procenta v příštím roce, dále na 2,6 procenta v roce 2009 a 2,3 procenta v roce 2010.

Ministr dodal, že daňová reforma počítá s poklesem daňové kvóty, což by měli pocítit všichni daňoví poplatníci.

Vláda ve středu jednomyslně schválila první etapu reformy veřejných financí, která počítá se změnami v daňové a sociální oblasti a ve zdravotnictví. Předpokládá i zavedení ekologické daňové reformy. [celá zpráva]

Během léta se normou bude zabývat Sněmovna, tam se k ní staví kriticky nejen opozice, ale také někteří koaliční poslanci, jako například Vlastimil Tlustý (ODS) [celá zpráva] nebo Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)[celá zpráva].

Reklama

Související články

Sociální demokraté přišli s protireformou

Nejlepší hospodářskou politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče. Tak si ČSSD představuje reformu veřejných financí. Svůj pohled...

Výběr článků

Načítám