Hlavní obsah

Cizinecká policie uznává falešné zdravotní pojistky

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Porušování zákona za asistence policie. Tak lze nazvat jednání úředníků z cizinecké policie. Právě oni totiž povolují cizincům dlouhodobé pobyty v Česku na základě nelegálních zdravotních pojištění. Zdejším nemocnicím tak způsobují miliónové škody.

Článek

"Rusky mluvící osoby navštěvují místa našeho podnikání, tedy tržnice například v Chebu, Potůčkách či v Tachově. Tam obcházejí jednotlivé vietnamské obchodníky s připravenými formuláři smlouvy o zdravotním pojištění, nutí je tyto smlouvy podepsat a ihned uhradit pojistné. Své jednání doprovázejí nátlakem, že zmaří u českých úřadů možnost prodloužení pobytu, neboť mají dobré kontakty," píše se v trestním oznámení.

To poslal anonymní Vietnamec už na začátku března krajskému státnímu zastupitelství v Plzni. Dozvěděla se o něm i cizinecká policie, ministerstvo zdravotnictví a Česká národní banka. V oznámení také píše, že se vše děje i přímo před budovou cizinecké policie v Praze, pojištění je přitom velmi levné a úředníci ho přijímají jako řádný dokument k prodloužení pobytu v zemi.

"My mužský kupujeme zdravotní pojištění většinou jen od našich. U doktora to neberou, je to jen pro policajty. Pro děti a těhotné ale kupujeme normální pojištění tady z Čech," říká 28letý dělník z Ukrajiny. Kvůli ceně si falešné pojištění pořizují nejvíce právě Ukrajinci. Každý chce být v tomto případě anonymní. Bojí se, že by mu úřady mohly dělat problémy.

Podivné obchody fungují už měsíce

Podle informací Práva podivné obchody fungují už měsíce. Nelegální pojistky nabízejí firmy, které jsou ve vlastnictví lidí z bývalého SSSR. Často jde o věrné kopie ukrajinských pojištění, v ruštině strachovky, a jsou prodávány za 600 až 1000 Kč. Firmy je nabízejí pomocí sítí rusky mluvících agentů, letáků nebo v ruských novinách vydávaných v Česku. Často i v balíčku s jinými dokumenty potřebnými k prodloužení pobytu.

Přitom stanovisko ministerstva financí je jasné. Na území ČR může pojišťovat pouze pojišťovna, které Česká národní banka udělila povolení nebo pojišťovna z EU, která splní dané povinnosti. Zmiňované firmy však nic takového nesplňují. "Na činnost osob ve prospěch těchto pojišťoven nebo osob zprostředkovávajících takové pojištění je nutné pohlížet jako na trestný čin neoprávněného podnikání," popsal problém ve vysvětlení pro Pojišťovnu VZP ministr financí Miroslav Kalousek.

"Teprve se to šetří," říká mluvčí ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Barbora Kudláčková. "Poznatek jsme z policejního prezidia obdrželi v pátek," tvrdí mluvčí pražského ředitelství této policie Nela Gajdůšková. Přitom už jen námi citované trestní oznámení svědčí o tom, že cizinecká policie ví o problému mnohem déle. "Nevím, jestli byl tento případ už vyřešen," dodává Gajdůšková.

Nemocnice přicházejí o milióny

Největší obětí jsou v tomto případě nemocnice. "O tom se můžeme bavit dlouho a oni si za rohem udělají jiné bramborové razítko, jinou pojišťovnu a kde jsme. Když sem přijde cizinec, do půl hodiny prověříme pojistku, a když není krytá, požadujeme, aby zaplatil. A když to neuhradí, dostane dlužní úpis, který vymáháme. Takových dluhů máme ročně v průměru za sedm miliónů korun," říká vedoucí cizineckého oddělení Fakultní nemocnice v Motole Ilona Černá.

Někteří odborníci naznačují možnost, že by se nemocnice mohly s cizineckou policií soudit, přičemž by problém mohl být kvalifikován jako nesprávný úřední postup. "Je třeba, aby jasné slovo řekla policie. My už se vyrovnáváme jen s důsledky a je obtížné, abychom něco prošetřovali," uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt s tím, že se tím bude zabývat odbor přímo řízených organizací, který dohlíží na fakultní nemocnice.

"Často se setkáváme s případy, kdy jsme žádáni o poskytnutí úhrady za cizince bez pojištění nebo za cizince s bezcennými pojistkami. V těchto případech ale nemůžeme pojištění poskytnout. Na situaci stále upozorňujeme cizineckou a pohraniční policii, jakož i další instituce," vysvětlil Robert Kareš z Pojišťovny VZP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám