Hlavní obsah

Dotace pro Bono Publico nebyla zmanipulovaná

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dotace ve výši zhruba 65 miliónů korun pro společnost Bono Publico na projekt opravy zámku v Budišově na Třebíčsku, který předkládala skupina kolem obviněného budišovského exstarosty Ladislava Péti, zmanipulovaná nebyla. Na základě závěrů nezávislého auditu společnosti KPMG to tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj.

Článek

"Auditorská společnost nenalezla v rámci systému, tak jak byl tehdy nastaven, žádnou chybu, úmysl nebo manipulaci," uvedl vedoucí oddělení monitoringu a analýz na ministerstvu pro místní rozvoj Rostislav Mazal s tím, že závěry kontroly jsou dostatečně průkazné.

"Jelikož v rámci tohoto projektu nebylo dosud nic proplaceno, nemohlo tak dojít ani k neoprávněnému čerpání dotace," konstatoval Mazal.

Zároveň však dodal, že audit, který si ministerstvo zadalo loni po vypuknutí celé kauzy, doporučil v případě procesu přidělování dotací několik systémových změn, které by vedly k jeho větší transparentnosti.   "Týká se to především eliminace možného subjektivního přístupu ke kritériím, podle kterých jsou projekty hodnoceny. Tyto podněty využíváme při nastavení systému administrace programů pro období 2007-2013," vysvětlil Mazal.

Manipulace nenašla ani kontrola ministerstva

Žádnou manipulaci s dotací na opravu budišovského zámku před časem nenašla ani interní kontrola ministerstva.

Podle policie Péťa spolu s dalšími obviněnými nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově o 30 miliónů korun, které si měli rozdělit mezi sebe. Jednou z obviněných je přitom i bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která měla evropské dotace na starosti. Policie je přesvědčená, že za ovlivnění výběru měla od Péti dostat dvoumiliónový úplatek.

Reklama

Související témata:

Související články

Doležel, Péťa i Řehulka jsou ve vazbě

V pátek rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 1 o tom, zda pošle do vazby bývalého šéfa kabinetu premiérů Zdeňka Doležela, Ladislava Péťu a Miloslava Řehulku....

Ladislav Péťa zůstává ve věznici v Praze

Vážně nemocný starosta z Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, který je ve vazbě kvůli trestnímu stíhání v korupční aféře kolem čerpání dotací z fondů Evropské...

Výběr článků

Načítám