Hlavní obsah

Němcová odmítá, že by poměrný volební systém měl v ČR tradici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) řekla v Nedělní partii televize Prima v debatě s jejím kolegou z ČSSD Lubomírem Zaorálkem, že podporuje změnu volebního systému na většinový. Argument, že současný poměrný systém má v ČR tradici, podle ní neplatí. O tradici se prý může hovořit jen v kontextu první republiky.

Článek

Podle Němcové by změna systému znamenala konec patových situací při utváření vlád, jakou země zažila po loňských parlamentních volbách.

"Šlo by ovšem o změnu ústavy, tomu musí předcházet široká debata nejen napříč politickým spektrem, ale i v celé veřejnosti," řekla Němcová. Současný poměrný volební systém podle ní "generuje nestabilní vlády". "Koalice se v současném systému utvářejí obtížně, každá strana pak musí slevovat ze svého programu," pověděla Němcová a dodala, že "za posledních deset let tu máme sedmou vládu," což by se při většinovém volebním systému pravděpodobně nestalo.

Její oponent, také místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek s ní nesouhlasil. "Současný volební systém není zdrojem našich problémů. Většinový systém je spravedlivý, my však nedostatečně komunikujeme," řekl a pokračoval v kritice vlády, která se podle něj nedostatečně zasazuje o konsenzus všech politických sil v tak zásadních otázkách, jako je reforma důchodů, zdravotnictví a financí, či možné vybudování americké protiraketové základny v Brdech.

Tradice poměrného systému tady už jednou chyběla

"Musíme si uvědomit, že chtít provést změnu volebního systému je vážná věc. Voliči budou potřebovat tři volební období, než si na nový systém zvyknou. Současné utváření koalic odpovídá politické tradici této země," dodal Zaorálek.

V reakci na to řekla Němcová, že o tradici se lze zmiňovat pouze v kontextu první republiky. "Celá komunistická éra tradici nedodržovala", řekla a znovu zdůraznila, že změna systému musí být pečlivě připravena a  odsouhlasena většinou. "Té změně nemusí být nakloněny menší strany. Koaliční bloky by se musely utvářet již před volbami. Vítězem by pak byl "ten první na čáře, na něm by pak ale byla všechna zodpovědnost," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám