Hlavní obsah

Česko si připomnělo 62. výročí konce války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé v České republice si 8. května připomněli 62. výročí od konce druhé světové války. Oficiálně výročí uctí především politici a také zástupci armády. Tradiční ceremoniál spojený s vojenskou přehlídkou a kladením věnců se v poledne uskutečnil u pražského památníku na Vítkově.

Článek

Účasnili se ho politické špičky, prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek (ODS), šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Zájem lidí byl ale malý, pravděpodobně kvůli nestálému počasí. Ceremoniál spojený s nástupem a pochodem čestné stráže vidělo asi 50 lidí.

Kromě státní hymny a minuty ticha bylo na programu pietního aktu, jehož aktéři nepronesli žádný projev, také defilé historických vojenských praporů za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Když čestná jednotka z plochy pod památníkem odpochodovala poté, co politici slavnostně položili věnce, opět vysvitlo slunce

Klaus při této příležitosti také jmenuje několik nových generálů, stane se jím například ředitel BIS a civilní rozvědky Jiří Lang. Pietní vzpomínka se uskuteční také u památníku odboje na Klárově.

Přísaha vojáků

Součástí slavností byla i tradiční přísaha vojenských nováčků. Na Pražském hradě se jich přísahou věrnosti k profesionálům přidalo 248, všichni jsou z vojenské základny ve Vyškově. Kromě prezidenta Klause se ceremonie zúčastnila i ministryně obrany Vlasta Parkanová a vrcholní představitelé armády.

Oslavy chystá většina větších měst v ČR. Velichovkami na Náchodsku projede kolona asi 30 dobových vojenských vozidel. Akce se uskuteční už podvanácté.

Některá města si osvobození připomínala během týdne. Šestého května si tradiční kolonou vozidel americké armády připomněla osvobození Plzeň. Průjezd vozidel sledovaly v ulicích stovky lidí.

Klaus jmenoval nové generály

Prezident Václav Klaus při příležitosti Dne vítězství na Pražském hradě povýšil do generálských hodností čtyři důstojníky. Generálem se například stal ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) a civilní rozvědky Jiří Lang, který byl dosud plukovníkem. Kromě něj vyšší hodnost získali také tři vojáci.

Zástupce náčelníka generálního štábu František Hrabal se stal generálporučíkem, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Ivo Zbořil si připnul výložky generálmajora. Novým členem generálského stavu je i Miroslav Bálint z operačního centra ministerstva obrany.

Prezident Václav Klaus se zástupcem náčelníka generálního štábu Františkem Hrabalem (vlevo). Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Budovy parlamentu se otevřou veřejnosti

Na výročí konce války se tradičně otvírají prostoty Sněmovny a Senátu. Lidé si mohou prohlédnou zasedací síně i reprezentační prostory. Budova Sněmovny na Malostranském náměstí je otevřena od devíti hodin dopoledne do 16:00. Senát na Valdštejském náměstí bude otevřen ještě o hodinu déle.

Parlament pořádá den otevřených dveří dvakrát ročně, a to 8. května v Den vítězství nad fašismem a 28. října, tedy v Den vzniku samostatného československého státu. Loni na podzim toho využilo přes 1500 lidí, v květnu si Valdštejnský a nově zrekonstruovaný Kolovratský palác přišlo prohlédnout 4200 lidí, sněmovnu pak 1400 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám