Hlavní obsah

Dva Češi ze tří se staví k Romům negativně

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba dvě třetiny občanů (68%) mají negativní vztah k Romům. Za dobrý nebo velmi dobrý ho označilo jen 5 procent lidí. Necelá pětina (19 procent) dotázaných uvedla, že má k Romům stejný vztah, jako k ostatním skupinám obyvatel. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Necelá desetina respondentů (8 %) uvedla, že nemá k Romům žádný vztah. Z 68 procent lidí, kteří mají k Romům negativní vztah, jej za mírně odmítavý označilo 33 procent občanů a za jednoznačně odmítavý 24 procent. K Romům pociťuje odpor 11 procent dotázaných.

Ve srovnání  s minulostí se dá zjistit, že k velkým změnám ve vztahu Čechů k Romům příliš nedošlo. Například v srpnu 1994 mělo na Romy negativní názor 73 procent občanů. 

V posledních dvou letech velmi mírně ubývá lidí, kteří mají k romským spoluobčanům stejný vztah jako k ostatním, a nepatrně přibývá těch, kteří k Romům deklarují odmítavý postoj.

Jaký je váš vztah k Romům? (v %)
vztahsrpen 1994duben 2005duben 2006duben 2007
pozitivní3555
stejný jako k ostatním19232119
negativní73636768
žádný(lhostejnost)5978
zdroj: STEM

Negativní postoj k romským spoluobčanům vyjadřují častěji obyvatelé měst od 20 do 90 tisíc obyvatel. Na vesnicích a v malých obcích do 2 tisíc obyvatel jsou lidem naopak romští spoluobčané častěji lhostejní.

Lidé žijící v Praze, Jihomoravském kraji nebo v obcích od 2 do 5 tisíc obyvatel naproti tomu častěji tvrdí, že mají k Romům stejný vztah jako k ostatním.

Vysoškoškolsky vzdělaní lidé častěji prohlašují, že k romským spoluobčanům pociťují stejný vztah jako k ostatním a v menší míře se k nim vyjadřují negativně. Mají také vůči Romům pozitivnější přístup.

Mladí lidé do 29 let a lidé s horším materiálním standardem přiznávají mírně častěji než ostatní sociální skupiny obyvatel, že jejich vztah k romským spoluobčanům je negativní.

Polovina lidí si myslí, že každý má žít podle svých tradic

S názorem, že by se mělo více dbát na práva romské menšiny, souhlasí necelá pětina (18 procent) populace ČR. Přibližně polovina (52 %) lidí se také domnívá, že každá etnická skupina nebo menšina by měla mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků. Myslí si to více mladí lidé do 29 let (61 procent ) a občané dobře majetkově zajištění (57 procent).

Stejně tak lidé, kteří deklarují pozitivní vztah k Romům, jsou z velké části (83 procent) přesvědčeni o tom, že všechny etnické skupiny mají mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků.

Více než polovina (53 procent) z těch, kteří necítí k Romům žádný vztah nebo kterým vysloveně vadí, je proti tomu, aby etnické menšiny dodržovaly vlastní zvyky.

Anketa

Měly by etnické menšiny mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků?
ano, pokud respektují zákony
23,7 %
ne, měly by se chovat stejně jako většina obyvatel
76,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15844 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám