Hlavní obsah

Vsetínští radní prověří firmu, jejíž šéf svědčí proti Čunkovi

Právo, Radovan Stoklasa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Vsetínští radní prověřují fungování společnosti Městské lesy Vsetín, jejím stoprocentním vlastníkem je město. To se děje v souvislosti s trestním oznámením na jednatele společnosti Jaroslava Rúčku, přítele Marcely Urbanové, bývalé sekretářky dřívějšího vsetínského starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Článek

Podle anonymního trestního oznámení Rúčka ve stejném oboru neoprávněně podniká. Ten však podobná podezření odmítl. Domnívá se, že trestním oznámením i hospodářskou kontrolou se ho snaží příznivci Čunka zastrašit a poškodit. Podle starostky Vsetína Květoslavy Othové (KDU-ČSL) je však radnice povinna prověřit, zda město jako vlastník organizace nebylo poškozeno.

"Z titulu dobrého hospodáře jsme povinni se tímto podnětem zabývat," poznamenala. "Předmětem šetření budou veškeré záležitosti spojené se společností Městské lesy Vsetín, s. r.o., a to od jejího vzniku," řekla.

Organizace byla založena v roce 1992. Je firmou specializující se na lesnickou činnost, na pěstování lesních a okrasných dřevin a na zakládání a údržbu sadových a krajinářských úprav. Dále se zabývá také biologickou rekultivací devastovaných území a skládek. Společnost vlastní lesní a okrasné školky ve Vsetíně s produkcí zhruba 300 tisíc kusů lesních a okrasných dřevin.

Už v minulých letech kontroloři zjistili, že firma vykazuje příliš vysoké náklady a nepřiměřeně nízké výnosy. Po následné optimalizaci však audity ukázaly, že došlo k nápravě.

Jednatel Městských lesů Jaroslav Rúčka vystupuje jako jeden ze svědků v korupční kauze obviněného vsetínského exstarosty a nynějšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Advokát: ještě pětice svědků

Čunkův advokát Eduard Bruna počítá s tím, že kvůli kauze jeho klienta bude do konce tohoto týdne vyslechnuto ještě několik svědků. "S vyšetřovatelem jsem se domluvili na zhruba pěti lidech. Do konce týdne snad také obdržím závěry znaleckého posudku souvisejícího z cenami vsetínských bytů. Pak se uvidí," řekl Bruna Právu. Policie a státní zástupci předpokládali, že 7. května se Čunek seznámí se spisem a že do 10. května bude podán návrh na jeho obžalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám