Hlavní obsah

Spory zastupitelů vyvolaly v některých obcích nové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatele 27 obcí a jedné městské části čekají v sobotu opakované komunální volby. Plných 26 zastupitelstev vzešlých z loňských říjnových voleb totiž nebylo schopno fungovat kvůli sporům mezi jejich členy. V Řídelově na Jihlavsku poslal občany zpět k urnám soud. Podle něho místní volební komise označila v říjnu 14 z celkem 67 hlasovacích lístků chybně za neplatné.

Článek

Voliči dostanou ve většině případů na výběr z kandidátek, které byly oproti podzimu obměněny. Počet kandidujících politických uskupení se v řadě obcí zvýšil. Nejvíce volebních reparátů se bude skládat v Ústeckém kraji, kde se opakované volby uskuteční v osmi obcích.

Většina jejich dosavadních zastupitelstev se rozpadla následkem vzájemné řevnivosti zastupitelů. To se projevilo i na názvu jednoho kandidujícího seskupení v Rybništi na Děčínsku: "Sdružení občanů pro zastupitelstvo, které bude sloužit obci bez vzájemných potyček".

Znovu volit půjdou lidé v pěti středočeských obcích. Například v Košátkách na Mladoboleslavsku se rozhodlo dvěma sdružením z říjnových voleb konkurovat sdružení Opravdoví přátelé obce Košátky. Ve Vernířovicích na Šumpersku lidé dostali na výběr sedm místo tří říjnových kandidátek. V Horních Životicích na Bruntálsku, kde byla důvodem rozpadu zastupitelstva volba komunisty starostou, ke KSČM a sdružení nezávislých kandidátů přibylo uskupení Kandidáti za prosperitu obce Horní Životice.

V plzeňské části Lhota naopak podobně jako na podzim kandiduje ODS a dvě sdružení nezávislých kandidátů. Jeden z největších výběrů mají v Nemanicích na Domažlicku, kde se do voleb přihlásilo šest individuálních nezávislých kandidátů, dvě nezávislá sdružení a KSČM.

Řídelovské volby si statistici pohlídají na místě

Úřady budou chtít zabránit dalším nesrovnalostem při hlasování v Řídelově na Jihlavsku. Přímo na místě proto budou na průběh voleb dohlížet zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ) spolu s pracovníky registračního úřadu v Telči a krajského úřadu v Jihlavě.

"Chceme předejít možným problémům, neměla by se opakovat situace z podzimních voleb," uvedla Jana Matoušková z telčského úřadu.

O hlasy voličů budou v Řídelově stejně jako loni na podzim usilovat dvě seskupení nezávislých kandidátů.

V obcích, kde se uskuteční opakované volby, budou lidé moci hlasovat od 07:00 do 22:00. Poté volební komisaři spočítají hlasy pro jednotlivá uskupení i kandidáty a předají ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám