Hlavní obsah

Někteří praktičtí lékaři nebudou zítra ordinovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Další vlnu protestu proti platbám od VZP chystají na středu praktičtí lékaři. Protestovat budou například na Zlínsku, Karlovarsku, na jižní Moravě, Olomoucku nebo na Vysočině. Protest podporuje Česká lékařská komora, Sdružení praktických lékařů nikoliv. Pokud se lékař k protestu připojí, jeho ordinace může být zavřená celý den. Může také ale zvolit jinou formu, například letáky pro pacienty.

Článek

Ordinace by měly zůstat zavřené hlavně na Zlínsku a Karlovarsku. Kromě praktických lékařů pro dospělé budou zřejmě protestovat i dětští lékaři. Jakou formu zvolí, se ale ještě radí.

Podle šéfa sdružení praktických doktorů Jana Jelínka lékaři s výší plateb od VZP na letošní rok souhlasili. "Pokud se zlínští lékaři a další kolegové rozhodli protestovat, nebráníme jim, nerozsadíme je do jiné lavice, nevyloučíme. Je to jejich věc, ale tvrdíme, že tím oslabují pozici sdružení praktiků, protože jestliže něco podepíšeme, tak naše slovo je zpochybněno ve chvíli, kdy část lékařů proti tomu protestuje," řekl Jelínek.

Kromě sdružení praktických lékařů protest odsuzuje i Svaz pacientů.

V čele jsou zlínští doktoři

Lékaři protestují proti výši plateb od VZP už podruhé. První akce proběhla 14. února. Tehdy popud vzešel od lékařů ve Zlínském kraji, [celá zpráva] kteří jsou iniciativní i při chystaném zítřejším protestu.

Předseda Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas  řekl, že v pondělí rozeslali dopis každému z 5000 členů sdružení. Vysvětlili v něm důvody protestu a vyzvali kolegy, ať nejsou lhostejní a bojují o pozici, která jim náleží. Odpověď přišla od lékařů i z míst, která se k protestu nepřipojila, například z Prahy.

"Praha je pasivní, lékaři jsou tam zřejmě spokojeni," poznamenal Nečas. Vysvětluje si to tím, že v hlavním městě je více specialistů a nemocnic, takže lidé nechodí tolik k praktikům.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt k akci lékařů řekl, že lékaři si více peněz mohou dojednat v dohodovacím řízení na příští rok, na letošek to už enní možné, protože dohodu už dříve odsouhlasili.

Dodal, že pokud má protest znamenat to, aby byli ambulantní lékaři lépe placeni a jejich práce získala větší význam, pak ho vítá. "Bereme to jako podporu reformních kroků ministra Tomáše Julínka (ODS)," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám