Hlavní obsah

Lékaři ze Zlínského kraje budou opět stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Praktičtí lékaři ze Zlínského kraje uzavřou znovu své ordinace. Protest proti rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která odmítla požadavky lékařů na zvýšení plateb za léčení pro letošní rok, naplánovali na 28. března. Lékaři se na tom shodli na svém sobotním zasedání, které se uskutečnilo v Aule Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Článek

Většina ordinací praktiků a pediatrů ve Zlínském kraji, na jižní Moravě, v Olomouckém kraji a v kraji Vysočina zůstala uzavřena kvůli stejnému problému i tento týden ve středu. Lékaři v českých krajích se připojili vyvěšením informačních plakátů.

"Dosavadní situace je taková, že přestože jsem jednali s ministrem zdravotnictví i zástupci VZP, většího efektu jsme nedocílili," vysvětlil rozhodnutí k dalšímu protestu krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. Lékaři žádají, aby pojišťovnou navrhovaná měsíční platba pro letošní rok 36 korun za pacienta byla o 14 korun vyšší. Loni pojišťovna platila za registrovaného pacienta 35 korun měsíčně.

Ministr setkání se zástupci lékařů neplánuje

"Rozumíme jejich nespokojenosti. Nejsme si však jisti protestem teď v tuto chvíli. Je to ale jejich svobodné právo. Ministr má pochopení pro problémy lékařů, avšak nemá pochopení pro jejich netrpělivost. Nevím, zda nejsou jejich akce příliš uspěchané a zda mají jasno v tom, čeho chtějí dosáhnout," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se zástupci praktických lékařů Zlínského kraje jednal minulý týden. "Žádnou další schůzku neplánuje. Myslím, že se všechno vysvětlilo. Možná jsou tam ale radikálnější názory než mezi zástupci, kteří je reprezentovali," dodal mluvčí.

Podle Cikrta chtějí lékaři změnit úhrady na rok 2007. "To ale nelze, protože je to ve vyhlášce, která vycházela z písemně uzavřených dohod mezi zástupci poskytovatelů a pojišťoven. My jsme pouze respektovali ty dohody. Není zcela rozumné přijít pár měsíců po uzavření dohod a chtít je měnit. To by pak mohly chtít i ostatní segmenty," upozornil.

Protest s křížkem po funuse?

Vyšší žádají i hodnotu bodu, a to namísto navrhovaných 0,92 korun 1,07 koruny. Ředitel krajské pobočky VZP ve Zlíně Martin Doležal řekl, že lékaři stávkují pozdě. Smluvní podmínky, za kterých mají letos lékaři pracovat, vyjednávaly obě strany již loni. "Nechci nikoho urazit, ale tady je na místě pořekadlo s křížkem po funuse," sdělil ředitel, který se shromáždění krajských praktiků ve Zlíně také zúčastnil.

Kvůli hrozícím srážkám peněz a chybějícím smlouvám vyhlásili praktičtí lékaři koncem loňského roku krizový stav. Ambulantní specialisté požádali o pomoc ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Ten lékařům slíbil, že bude působit na rozhodování VZP prostřednictvím zástupců státu v její správní radě. Úhradové vyhlášky ministr měnit nemůže. VZP nakonec rozhodla, že nebude lékařům srážet peníze za překročení limitu na léky v uplynulém roce a prodlouží všem smlouvy. Skokově jim ale nenavýší ceny lékařské péče.

Sobotního jednání se zúčastnili také někteří poslanci a senátoři zvolení za Zlínský kraj. Většina z nich se vyjádřila v tom smyslu, že lékaře podporuje a jejich požadavky bere jako oprávněné. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám