Hlavní obsah

Klause za prezidenta nechceme, potvrdil sjezd ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PRAHA

Sjezd ČSSD v sobotu dopoledne potvrdil, že Václava Klause za příštího prezidenta nechce. S návrhem předsedy Jiřího Paroubka souhlasilo 321 delegátů, 5 bylo proti, 26 se zdrželo. Prezident Václav Klaus předtím poslal po svém kancléři zdravici Jiřímu Paroubkovi, který byl v pátek znovu zvolen za předsedu ČSSD. Na sjezd soc. dem. ale nezavítal, i když byl pozván.

Článek

V usnesení sjezdu se také kromě odmítnutí volby Klause vyjadřuje odhodlání vybrat si vlastního kandidáta, který by se o post prezidenta v roce 2008 ucházel. Jména možných uchazečů ale ČSSD zatím neupřesnila.

To, že delegáti odmítli Klause jako příštího prezidenta, ale neznamená, že současná hlava státu žádný socialistický hlas nedostane. Volba prezidenta je totiž tajná a ve volbách v roce 2003 se Klaus dostal na Hrad i díky podpoře ze všech parlamentních stran, včetně komunistů.

Klaus ve své zdravici, která zahájila druhý den sjezdu, pogratuloval Paroubkovi ke znovuzvolení [celá zpráva] a zdůraznil, že ČSSD je významná strana a měla by si uvědomit svou odpovědnost za republiku, i když je v opozici. Politika má být především služba celku, zdůraznil. Vůbec se nezmínil o sporech s Jiřím Paroubkem, který Klause tvrdě kritizuje.

Podle Paroubka je Klaus ideolog a populista

Paroubek v pátek kritizoval vládu Mirka Topolánka (ODS) a její reformy a také Václava Klause. Požádal delegáty, aby ho v roce 2008 nevolili v prezidentských volbách, podle jeho názoru je totiž Klaus "ideologický dogmatik a populista". Delegáti v hlasování projevili jednoznačný souhlas.

Paroubek by chtěl prosadit nadstranického kandidáta, který by měl možnost Klause porazit. Během jara chce stanovit kritéria a jednat s ostatními stranami.

Paroubek pozval Klause do Brna jako čestného hosta. Prezident se ale omluvil, protože vede českou delegaci na summit EU do Berlína.

Odpoledne se volí místopředsedové 

Po vystoupení hostů začnou delegáti diskutovat o modernizaci strany, odpoledne začnou volit místopředsedy a rozhodovat o změně stanov. Čeká se, že se už tradičně jednání protáhne dlouho do noci.

O post prvního místopředsedy se uchází pouze Bohuslav Sobotka, který tuto funkci zastává i nyní. Jeho soupeřem měl být šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský, ten se ale nakonec rozhodl kandidovat jen na funkci řadového místopředsedy.

Paroubek dával opakovaně najevo, že by Sobotku chtěl mít po svém boku. Zdůvodňoval to tím, že místopředseda byl úspěšným lídrem v Jihomoravském kraji při loňských parlamentních volbách. Hulinského pražská ČSSD byla naopak ve volbách neúspěšná.

Sobotka delegáty ve svém projevu ujistil, že bude Paroubkovi říkat vždy pravdu do očí. Dodal také, že bude mít na tuto funkci mnohem více času, než když byl ministrem financí.

Někteří členové sjezdu si ale nepřejí, aby byl šéf strany obklopen jen sobě oddanými lidmi. Soudí totiž, že mu ne vždy radí dobře. Právě proto ho podle nich podpořilo jen 60 procent delegátů sjezdu, zatímco on sám očekával procent 80.

Reklama

Související články

Paroubek obhájil křeslo předsedy ČSSD

Jiří Paroubek byl podle očekávání znovu zvolen předsedou ČSSD. Dostal hlasy 311 delegátů z 517 přítomných. Byl zvolen v prvním kole. Jako kandidát neměl žádnou...

Výběr článků

Načítám