Hlavní obsah

Na Ratha už lidé podali 200 trestních oznámení

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jestli něco poslanci Davidu Rathovi nechybí, tak jsou to trestní oznámení. Za poslední roky jich na jeho osobu přišlo zhruba dvě stě. Těžkou hlavu si s tím ale rozhodně nedělá. Uvedl to v pondělí na chatu se čtenáři Novinek.cz.

Článek

"Na mě za poslední roky přišlo asi tak 200 trestních oznámení na kde co, všechna policie odložila jako nesmysly," řekl Rath, který v té souvislosti podtrhl rozdíl mezi ním a vicepremiérem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). "U pana Čunka (policie trestní oznámení) neodložila, ale trestně jej stíhá, což značí, že existují pádné důkazy o možném korupčním jednání vicepremiéra," vysvětlil.

Sám nedokáže říci kolik dalších oznámení se na něj chystá. "Kolik se jich nových zase vylíhne, třeba v hlavě ministra (Ivana) Langera či jeho "kumpánů", to netuším. Jak jej znám, tak jistě hned několik," dodal exministr.

Exministr zůstává přesvědčen o tom, že bývalí poslanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří svým hlasem dovolili vznik aktuální středopravé vlády, byli buď zastrašeni nebo zkorumpováni. "Prokázat to na nezvratných důkazech je věc hodně těžká a mohly by to dokázat pouze specializované složky, pokud by o to měly zájem. Obávám se, že ministr (Ivan) Langer už zajistí, aby se nic nevyšetřilo," doplnil.

Rath se také zmínil o pohlavku, který mu minulý rok v květnu uštědřil tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek. "Macek 'zbabělec a posera' udeřil ze zadu. Poté, když šel čelem, tak jsem jej celkem v klidu pacifikoval a bylo na něm vidět, že má strach," poznamenal Rath a upřesnil. "Tak prostě reagují jen ubožáci či vyšinutá individua," řekl.

Poslanec soc. dem. byl do určité doby přívržencem názorů ODS. "Jsem zastáncem standardní cesty, kterou se vydaly po druhé světové válce západní demokracie- tedy sociálně tržní hospodářství po vzoru Německa, Dánska, Rakouska, Švédska. To konečně hlásal v první polovině devadesátých let i Václav Klaus. Naivně jsem se tehdy domníval, že to myslí vážně," uvedl.

Rath má rád razantní politiky

Politický styl předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je často veřejností vnímán jako příliš silový. Rath si to ale nemyslí. "Určitě to tak někomu může připadat, mě připadá v drtivé většině případů jako adekvátní," okomentoval s tím, že osobně má rád razantní politiky "s tahem na branku". "Měl jsem rád i (Miloše) Zemana v politice a ten byl ještě drsnější," dodal.

Za hrubou chybu bývalého předsedy strany Zemana označil Rath jeho dobrovolný odchod z politiky. "Má schopnosti, zkušenosti, ale i nabídky na to se aktivně zapojit. Vše odmítal," vysvětlil. Poslanec soc. dem. nesdílí Zemanův názor na Paroubka. "On (Zeman) jej měl také před volbami diametrálně odlišný, proto Jiřího Paroubka aktivně ve volební kampani podporoval. Co vedlo ke změně jeho názoru netuším," doplnil.

Exministr se ve srovnání s Topolánkem vulgární necítí

Podle Ratha není pravda, že jeho vystupování na veřejnosti je vulgární a agresivní. O moc hůře jsou na tom jiní politikové. "Co Topolánkův Shit - Ústava EU, jeho vyplazený jazyk na novináře ve Sněmovně, jeho prostředník na poslance a kamery - tedy na české občany, co jeho buranské kopání do automobilu fotografa," bránil se bývalý šéf ministerstva zdravotnictví.

Rath se také ohradil proti tomu, že podle některých jeho strana až příliš spolupracuje s KSČM. Bojovat s komunismem pokládá v dnešní době za směšné. "Je to módní trend si do nich (komunistů) kopnout a prezentovat se jako hrdina. Víc se bojím autoritativních a totalitních sklonů ODS a jejich příznivců," řekl.

DAVID RATH

  • narozen 25.12.1965 v Praze
  • studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy (LF UK), Praha, absolvoval v roce 1990
  • působil mj. jako lékař-internista v Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha, lékař-internista ve Všeobecné nemocnici, Praha
  • záchranná služba Asociace Samaritánů, Kralupy nad Vltavou (částečný úvazek)
  • lékař-internista ve Fakultní nemocnici (FN), Praha-Motol
  • člen Občanské demokratické strany, 1991-1994
  • předseda a jeden ze zakladatelů Lékařského odborového klubu (LOK), 17.3.1995 - 29.11.1998
  • člen strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS), červen 1996-září 1997
  • místopředseda SD-LSNS, 22.6.1996-7.12.1997
  • prezident České lékařské komory, 29.11.1998-listopad 2005
  • ministr zdravotnictví (listopad 2005 - září 2006) a volební lídr ČSSD
  • po červnových volbách v roce 2006 se stal poslancem za ČSSD 

Svá slova doplnil příkladem: "Nedávno u mě byli zástupci odborů pracovníků ve zdravotnictví a líčili mě jak v některých krajských nemocnicích řízených ODS vládne strach a psychický teror. Tvrdili, že pamětníkům to připadá mnohem horší, než co zažívali za minulého režimu".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám