Hlavní obsah

Děti už zřejmě nebudou potřebovat vlastní pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Děti do deseti let pravděpodobně nebudou muset mít pro cesty do zahraničí vlastní pas, bude totiž možné je zapsat do pasů rodičů. Počítá s tím vládní novela zákona, kterou ve středu ve zrychleném řízení schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Článek

Novela má zmírnit dosavadní přísné podmínky, podle kterých rodiče musejí vyřizovat dětem v předškolním věku nový pas každý rok. Norma by podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) mohla v případě rychlého přijetí usnadnit život rodičům už pro nadcházející hlavní turistickou sezónu.

Vládní předlohu podpořili i zástupci opozice, ze 155 poslanců kladně hlasovalo 143.

V biometrických pasech budou děti na samolepkách

Od loňského září vydávají české úřady nové biometrické pasy, do nichž rodiče údaje o dětech zapisovat nesmějí. Pro malé děti vyžaduje zákon vlastní cestovní doklad s fotografií, který kvůli rychlé změně jejich podoby platí jen jeden rok.

Kvůli dodržení bezpečnostních pravidel EU bude proto podle Langera nutné zápis dítěte do rodičova pasu provést vlepením samolepícího štítku. Ten má být opatřen prvky, které jej ochrání proti padělání a pozměňování. Náklady na realizaci novely by podle ministra neměly převýšit pět milionů korun.

Podle bývalého ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) mají doklady s fotografií děti chránit před mezinárodními obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí. Proto Bublan již dříve řekl, že Langrův postup považuje za rezignaci na bezpečnostní problematiku a nepodpoří ho.

Norma by podle Langra mohla v případě rychlého přijetí usnadnit život rodičům už pro období letních prázdnin. "Naší snahou a ambicí je stihnout v uvozovkách letní turistickou sezonu," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám