Hlavní obsah

ODS vede nad ČSSD, zelení se dotáhli na komunisty

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Březnové volby do Sněmovny by podle agentury STEM vyhrála ODS s 32 procent (81 mandátů), druhá by skončila ČSSD s 23,7 procenta (61 mandátů). Následuje Strana zelených s 11,1 procenta (22 mandátů), KSČM s 10,9 procenta (23 mandátů) a lidovci se sedmi procenty (13 mandátů).

Článek

Pozice obou největších stran se v podstatě nezměnila. ODS zůstává první, v únoru získala 31,3 procent hlasů, ČSSD 23,4 procent.

Významné výkyvy nevykazují ani další strany.

Komunisté oproti únoru ztratili 1,8 procentního bodu, a umožnili tak zeleným (v únoru 10,3 procenta), aby se na ně dotáhli.

Přestože by Strana zelených (SZ) získala o něco více hlasů, dostala by o jeden mandát méně. Je to proto, že procenta se vztahují na stranické preference, které zahrnují i nerozhodnuté občany a lidi, kteří by k volbám nepřišli. Počet mandátů byl naopak proveden v rámci volebního modelu. KŠČM dostává ve volbách většinou více hlasů, než lidé v preferencích uvedou.

KDU-ČSL vykazuje poměrně stabilní výsledek (-0,6 procenta). Znamená to, že údajná korupční aféra kolem jejího předsedy JIřího Čunka straně výrazně neuškodila.

ODS by mohla vládnout se SZ

V případě, že by se nyní konaly předčasné volby, ODS by mohla vytvořit vládní koalici se SZ (103 mandátů). Trojkoalice ODS, SZ a KDU-ČSL by získala 116 mandátů.

Levicovým stranám samotným by se vládu sestavit nepodařilo, a to ani ve spojení s lidovci. Teoreticky by ale byl možný vznik spojenectví ČSSD, KSČM a SZ (106 mandátů).

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Voleb by se zúčastnilo 53 procent občanů, o něco míň než minulý měsíc. Skoro třetina respondentů uvedla, že o své účasti ve volbách není rozhodnutá, 16 procent by k urnám rozhodně nepřišlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám