Hlavní obsah

O víkendu stoupnou hladiny řek, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před dalším zvedáním hladin řek. Na víkend proto vyhlásil povodňovou bdělost. Platí pro Plzeňský, Jihočeský a Královéhradecký kraj. Už ve čtvrtek stoupaly hladiny řek zejména na horách.

Článek

"Další frontální systém postupuje od západu do střední Evropy a během soboty ovlivní počasí na našem území," stojí ve zprávě ČHMÚ.

Na horách nyní budou hladiny klesat, řeky se zvednou na středních a dolních tocích. Na Labi Brandýse předpokládají hydrologové dosažení prvního stupně v pátek večer.

Během soboty podle meteorologů v důsledku dešťových srážek dosáhnou úhrny na většině území 5 až 15 mm, v českých horách místy až 25 mm, na Šumavě ojediněle kolem 30 mm srážek. "Předpokládáme zejména na jihozápadě území opětovné vzestupy s možností dosažení prvního, ojediněle druhého stupně povodňové aktivity," píše se ve výstraze s tím, že vzestupy se týkají hlavně horního povodí Vltavy nad Lipnem, Otavy, Radbuzy a Orlice.

"V ohrožených oblastech se doporučuje sledovat vývoj situace a jeho další prognózu a být připraven na případné zhoršení situace," doplnil ČHMÚ.

Vydatné čtvrteční deště způsobily už v pátek zvýšení hladin na Šumavě a v Krkonoších. Voda se nikde nevylila z břehů, na Teplé Vltavě v Chlumu byl vyhlášen druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. V povodí horního Labe se potoky zvedly o víc než 80 centimetrů, nedosáhly ale ani prvního stupně, tedy bdělosti. Výrazně přibylo vody v Metuji, Divoké Orlici a Jizeře.

Reklama

Výběr článků

Načítám