Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Odpovídala ministryně Džamila Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková (SZ) ve vládě Mirka Topolánka odpovídá za národnostní menšiny, neziskové organizace a zabývá se různými formami diskriminace. Do povědomí vstoupila v posledních dnech svým návrhem finanční pomoci Romům, které nechal její vládní kolega Jiří Čunek vystěhovat ze Vsetína. Vláda ale návrh odmítla a neprošla ani myšlenka na sbírku. Peníze odmítli sami Romové.

Článek

Diskuzi vyvolala také návrhem, aby těhotné ženy měly u sebe kartičky, kerými by se mohly prokazovat například ve frontě, u lékaře nebo v hromadných dopravních prostředcích, a získaly by tak přednost.

Stehlíková se narodila v kazašské Alma-Atě. Studovala medicínu v Moskvě. V roce 1988 se vdala do Československa a ve studiu pokračovala. Specializuje se na obor psychiatrie. Lékařskou praxi měla v Chomutově, za nějž je od roku 1998 i zastupitelkou, kvůli střetu zájmů ji ale musela ukončit.

Od konce roku 2005 do února 2007 byla místopředsedkyní Strany zelených, poté ji na jejím postu vystřídala ministryně školství Dana Kuchtová. Stehlíková zůstala členkou Republikové rady SZ.

Kazašská rodačka je mimo jiné zakladatelkou občanského sdružení Relikty, které mapuje osudy starousedlíků české a německé národnosti v příhraničních oblastech na severozápadu Čech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám