Hlavní obsah

Lidé Topolánkově vládě moc šancí nedávají

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba tři pětiny lidí si myslí, že trojkoaliční vláda Mirka Topolánka (ODS) nepřinese prospěch České republice. Asi stejný počet občanů je toho názoru, že vládě se nepodaří ve Sněmovně prosadit svůj reformní program. Uvádí to únorový průzkum agentury STEM.

Článek

Podle průzkumu označuje současnou vládu za neprospěšnou zemi 61 procent lidí, z nichž 25 procent uvedlo, že kabinet prospěch ČR určitě nepřinese. Opak si myslí 39 procent respondentů.

Více než polovina dotázaných (65 procent) se také domnívá, že vláda nedokáže protlačit Sněmovnou potřebné reformy. Šanci Topolánkově týmu naopak dává 35 procent lidí.

Největší počet respondentů (70 procent) je přesvědčeno, že vláda nevydrží do řádného termínu parlamentních voleb, tedy do roku 2010.

Názory se liší podle stranických preferencí. Nejoptimističtější jsou stoupenci ODS, 80 procent z nich si myslí, že vláda přinese zemi prospěch. Nejskeptičtější jsou naopak zastánci ČSSD, ve prospěch kabinetu věří jen 10 procent.

Vládě moc nevěří ani zastánci zelených a lidovců

Sympatizanti Strany zelených (SZ) a KDU-ČSL, koaličních partnerů ODS, se ve svých názorech na úspěšnost vlády ve Sněmovně a její životnost příliš neliší od průměru populace.

O tom, že vláda přinese prospěch zemi, je přesvědčeno 39 procent lidoveckých přívrženců a 34 procent přívrženců zelených. Podle zhruba třetiny sympatizantů obou stran se vládě podaří prosadit svůj volební program a vydrží do voleb v roce 2010.

Přinese Topolánkova vláda prospěch ČR? (v %)
Určitě ne25
Spíše ne36
Určitě ano8
Spíše ano31
Zdroj: STEM
Podaří se vládě Mirka Topolánka prosadit ve Sněmovně reformní program? (v %)
Určitě ne17
Spíše ne48
Určitě ano5
Spíše ano30
Zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám