Hlavní obsah

Pospíšil odvolal pražského vrchního státního zástupce

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve středu odvolal pražského vrchního státního zástupce Jiřího Kulvejta. Potvrdila to mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Důvodem jsou podle Válové rozdílné názory na řízení instituce. Jeho nástupce by se měl stát Vlastimil Rampula z Nejvyššího státního zastupitelství.

Článek

S Kulvejtovou prací nebyla spokojena ani nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Právě z jejího úřadu zřejmě vzejde nový vrchní zástupce.

"Vesecká navrhla svého podřízeného Vlastimila Rampulu, který na Nejvyšším státním zastupitelství pracuje," potvrdila Právu mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová. Jedním z důvodů odvolání podle ní byly údajné průtahy v některých případech, jež mělo vrchní zastupitelství na starosti.

Kulvejt rozhodnutí ministra přijal

"Jako vysoký státní úředník nadsazuji zájem instituce nad vlastní názor, proto nepovedu o věci polemiku, naopak rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila plně respektuji," tlumočila Válová Kulvejtovo vyjádření k odvolání.

Zároveň odmítla, že by jeho odvolání nějak souviselo s Kulvejtovým loňským rozhodnutím sesadit z funkce šéfa 6. odboru na vrchním zastupitelství Jaroslava Dolejšího. Tento odbor se zabývá nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a Dolejší patřil mezi nejuznávanější a zároveň nejkontroverznější žalobce.

Kulvejt se od zítřejšího dne chystal na plánovanou dovolenou ve Štrasburku, nyní ale podle Válové musí předat svůj úřad. Neví se, zda zůstane i nadále řadovým žalobce na Vrchním státním zastupitelství v Praze.

Kulvejta měl nahradit Grygárek

Kulvejta se na začátku února rozhodla nahradit nejvyšší státní zástupkyně Vesecká. V té chvíli se ale uvažovalo o bývalém vrchním státním zástupci a nynějším státním zástupci Liboru Grygárkovi.

Proti takové možnosti ale protestoval ombudsman Otakar Motejl. Vadí mu Grygárkovo působení na prokuratuře před listopadem 1989. [celá zpráva]

Kdo je Vlastimil Rampula:

Jako právní čekatel nastoupil 10. října 1995 na krajskou prokuraturu v Hradci Králové.

Poté působil jako žalobce na okresním zastupitelství v Pardubicích, následně na krajském zastupitelství v Hradci Králové.

Na to se poprvé dostal dočasně na Vrchní zastupitelství v Praze jako člen 6. odboru, tedy oddělení závažné hospodářské a finanční kriminality, které tehdy vedl Jaroslav Dolejší, odvolaný loni Kulvejtem z funkce.

Podruhé zakotvil Rampula na tomtéž 6. odboru od 1. ledna 2004, kam byl trvale přidělen.

Od 5. prosince 2005 ale povýšil a stal se ředitelem stejného odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, ovšem tentokrát na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně.

Grygárek se měl podle Motejla aktivně účastnit represí proti zadrženým při pražských demonstracích proti sovětské okupaci 21.8.1989. Jako tehdejší prokurátor působil v tzv. realizační skupině Jesenice číslo 4. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám