Hlavní obsah

Výlety lyžařů způsobily dopravní kolaps na Liberecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Za sluncem a sněhem vyrazily v sobotu tisíce lidí. Svahy Jizerských hor a Krkonoš byly plné, stejně tak i silnice k nim vedoucí. Mnohakilometrová kolona vozidel zcela zacpala silnici mezi Smržovkou a Jabloncem nad Nisou, další dopravní komplikace byly hlášeny na silnicích z Vrchlabí, Harrachova či Jilemnice.

Článek

Střídání rekreačních turnusů v zimních střediscích a velký počet jednodenních návštěvníků hor vyvolaly v Libereckém kraji dopravní problémy. Auta a autobusy kolem 11:00 ucpaly důležitou křižovatku v Jilemnici - Hrabačově, po poledni se vytvořila mnohokilometrová kolona vozidel mezi Smržovkou a Jabloncem nad Nisou.

Kolony aut stály dopoledne v Hrabačově směrem na Vrchlabí, k Harrachovu, k Jilemnice a k Benecku. Velmi hustý provoz byl v Krkonoších i odpoledne. Drobné nehody se naštěstí do 14:30 staly mimo hlavní silniční tahy, což zabránilo dopravnímu kolapsu. Hrabačovská křižovatka leží na spojnici západních a východních Krkonoš a vede z ní odbočka také k oblíbeným sjezdovkám se čtyřsedačkovými lanovkami na Benecku a ve Vítkovicích.

Na Jablonecku se silnice ze Smržovky z Jablonce nejvíce ucpala kolem 13:00. Zhruba pětikilometrová fronta aut se místy vůbec nehýbala a dopředu se posunovala pomalu. Uvízli v ní především motoristé vracející se z dovolené z Jizerských hor a Krkonoš do Německa. Provoz brzdila hlavně křižovatka u jablonecké přehrady. Přibližně ve 14:30 se kolona začala rozjíždět a silnice se uvolňovala. "Dopravu zkomplikovala nehoda na mezinárodní silnici E 65 v Tanvaldu, po níž se jezdí na Harrachov a opačným směrem. Naše hlídka tam ale dorazila rychle a zabránila ještě větším problémům," upozornil jablonecký operační důstojník.

Příští týden bude možná hůř

Auta se zejména odpoledne řadila do velkých kolon rovněž v Liberci, kudy němečtí turisté mířili k hraničnímu přechodu v Hrádku nad Nisou a v Žitavě. Při dnešní cestě do Jizerských hor a západních Krkonoš nebo z nich museli motoristé počítat s čekáním také na dalších velkých křižovatkách a kruhových objezdech - například Na Mýtě před Harrachovem, v Tanvaldu nebo na křižovatce u Rokytnice nad Jizerou. Policisté je vyzývali k opatrné jízdě, protože jakákoliv nehoda by hustý provoz ještě více zkomplikovala nebo dokonce úplně zastavila.

Díky spíše jarnímu než zimnímu počasí byly dnes dopoledne horské silnice v Libereckém kraji sjízdné bez větších obtíží a policisté vyjížděli k haváriím jen ojediněle. Největší problémy v dopravě se v Libereckém kraji očekávají příští víkend, kdy mají školní prázdniny najednou české, německé a nizozemské školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám