Hlavní obsah

Vedení ČSSD: nechceme ani Melčáka, ani radar

– PRAHA

Před sobotním zasedáním ústředního výkonného výboru ČSSD se v pátek vedení strany usneslo na dvou doporučeních. Navrhlo vyloučit ze strany poslance Miloše Melčáka a odmítnout stavbu americké radarové základny na území ČR.

Článek

"Lidé se na to dívají jako na věc, která je nevyhnutelná," komentoval návrh na Melčákovo vyloučení předseda ČSSD Jiří Paroubek. Členství ve straně Melčákovi většinou hlasů odmítla zrušit jeho domovská organizace ve Zlíně. Paroubek volá po Melčákově vyloučení kvůli tomu, že poslanec spolu s dalším bývalým členem klubu ČSSD Michalem Pohankou svou absencí ve Sněmovně při hlasování o důvěře vládě umožnil existenci Topolánkovy trojkoaliční vlády.

Melčáka už ČSSD odvolala z předsednictva ČSSD. Očekává se, že ústřední výkonný výbor v sobotu Melčákovo členství ve straně ukončí. Hlasovat pro to ale musí třípětinová většina. Melčák se bude moci odvolat ke stranickému sjezdu. Jeho odvolání ale nebude mít proti rozhodnutí ÚVV odkladný účinek.

ČSSD se v názoru na základnu blíží zeleným

O americké radarové základně, která má stát ve vojenském prostoru Jince u Příbrami, což je asi 50 kilometrů od Prahy, uspořádala ČSSD vnitrostranickou diskusi. Proti základně se v ní podle místopředsedy Zdeňka Škromacha vyjádřilo 65 procent straníků a 85 procent sociálních demokratů požadovalo, aby o základně občané rozhodli v referendu.

ČSSD však připouští, že by mohla tento postoj změnit, kdyby se základna stala součástí kolektivní obrany NATO a byla zahrnuta do multilaterálních dohod.

Základnu kromě sociálních demokratů odmítají komunisté. Vládní zelení podmiňují souhlas podobně jako ČSSD tím, že bude součástí obrany NATO. Občanští demokraté a lidovci naopak se stavbou základny souhlasí.

Sobotní zasedání ústředního výkonného výboru bude poslední před sjezdem, který se sejde 23. až 25. března v Brně. Delegáti budou volit nové vedení ČSSD včetně předsedy. Sjezd by měl rovněž v souvislostí s modernizací strany změnit její stanovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám