Hlavní obsah

Poslanci odsouhlasili polní nemocnici pro Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna rozhodla o vyslání 6. vojenské polní nemocnice do Afghánistánu. Mise v rámci NATO by se mělo zúčastnit asi 70 vojáků a měla by trvat jeden rok. Plánovaný odjezd je v březnu. Nemocnice bude působit u letiště v hlavním městě Kábulu.

Článek

S tím, že by 6. polní nemocnice měla odjet do asijské země, se až do konce loňského roku nepočítalo. O její vyslání ale požádala NATO na prosincovém summitu v lotyšské Rize. Vláda se Alianci rozhodla vyhovět.

Šestá polní nemocnice nepojede do Afghánistánu poprvé, byla tam již v letech 2002 a 2003. Poté byla nasazena v Turecku a v Iráku.

Návrh na vyslání vojenské nemocnice již vloni schválil Senát.

Armáda počítá s tím, že příští rok pošle do Afghánistánu celkem až 225 vojáků. Nyní jich působí 67 v Kábulu, dalších 82 je rozmístěno ve Fajzábádu v severním Afghánistánu.

Čeští vojáci v Kábulu začátkem prosince 2006 převzali velení nad místním letištěm. Pod českým velením je celkem 500 vojáků z 20 zemí. Je to poprvé, co ČR vystupuje v úloze vedoucího národa v operaci ISAF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám