Hlavní obsah

Právo: Vedení Prahy zakázalo demonstraci proti radaru

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát zakázal pondělní demonstraci proti umístění americké radarové základny na území ČR. Ta byla přitom podle organizátorů řádně a včas ohlášena. "Protestní shromáždění jsme svolali na pondělí večer na Václavské náměstí v Praze. Odtamtud se účastníci chtějí přesunout nejprve před velvyslanectví USA na Malé Straně a pak před nedaleký úřad vlády.

Článek

Pochod se uskuteční navzdory tomu, že jej magistrát zakázal," řekl v pátek mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček. Platforma sdružuje na čtyři desítky domácích i mezinárodních organizací, které bojují proti záměru Spojených států vybudovat v ČR vojenskou základnu.

Problémem je trasa průvodu

Podle magistrátního mluvčího Jiřího Wolfa je zřejmě hlavním problémem trasa průvodu, kterou svolavatel nahlásil. "Průvod má procházet přes několik dopravně významných komunikací s provozem hromadné dopravy," řekl Právu jeden z úředníků magistrátního odboru dopravy, který dal ke trase pochodu zamítavé stanovisko. Podobně se vyjádřil i příslušný odbor Prahy 1. "Myslím si, že kdyby zvolili jinou trasu, nebyl by v tom žádný problém," podotknul Wolf.

Očekávaná účast jen tři sta lidí

Iniciativa Ne základnám zákaz pochodu ostře odsoudila s odkazem na již dříve zakázané protestní shromáždění. Toho se původně měla účastnit tisícovka lidí, nyní je očekávaná účast jen tři sta lidí.

"Jako někdejší zastupitel jsem interpeloval zákaz minulé demonstrace, která se konala v září s tím, že je protiústavní. Svolavateli pochodu, který se i přes zákaz uskutečnil, nakonec dal za pravdu i soud, který rozhodnutí úřadu v plném rozsahu zrušil," řekl Právu Miroslav Prokeš, někdejší pražský zastupitel, který nyní na platformě spolupracuje ve sdružení Mezinárodní přátelé přírody.

Současně vyzval primátora Pavla Béma (ODS), aby se podobná věc neopakovala. "Jak je vidět, neúspěšně. Připomíná mi to dobu normalizace, kdy se podobně řešily jakékoliv protestní iniciativy. Nyní zvažuji, zda není na místě nějaké tvrdší opatření, aby se podobné omezování shromažďovacího práva nemohly opakovat," dodal Prokeš s tím, že k soudu se obrátí i v tomto případě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám