Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů chce předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Téměř polovina Čechů (47,4%) chce předčasné parlamentní volby, z nich téměř půlka by přivítala, kdyby se konaly už letos na jaře. Nejvíce se lidem zamlouvá vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, který se uskutečnil v první polovině ledna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

K urnám by chtěli jít především příznivci ODS, Strany zelených a voliči malých neparlamentních stran. Kdyby volby nebyly na jaře, druhý nejpřijatelnější termín konání voleb by pro ně byl letošní podzim. Předčasné volby si naopak nepřeje něco přes 20 procent dotázaných. Zbylých zhruba 30 procent občanů to nezajímá nebo je jim to jedno.

Trojkoalice favoritem

Skoro šestnáct procent respondentů uvedlo, že preferují vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, to znamená tu současnou. Nejčastěji jí vyjádřili podporu právě voliči všech tří vládních stran. Část příznivců občanských demokratů také uvedla, že by pro ně byl přijatelný společný kabinet s ČSSD.

Za druhé nejlepší řešení považovali dotázaní úřednickou vládu (12,2 procenta), kterou by si zejména přáli nerozhodnutí voliči a voliči neparlamentních stran. Ze sympatizantů velkých stran se pozitivně k této myšlence stavěli hlavně příznivci ČSSD.

Na třetí pozici byla velká koalice ODS a ČSSD (10,4 procenta). Takovou formu vlády podpořili nejvíce stoupenci sociálních demokratů, téměř stejný počet ale považoval za dobrou i variantu vlády jejich strany společně s KDU-ČSL a KSČM. Koalici s ČSSD považovali za dobrou i příznivci komunistů.

Souhlasili byste s předčasnými volbami (v %)?
určitě ano21,6
spíše ano25,8
určitě ne8,6
spíše ne13,5
nevím, nezajímá mě to30,5

Zhruba 75 procent dotázaných se domnívalo, že sedmiměsíční povolební krize poškozovala pověst České republiky v zahraničí. Sedmdesát procent občanů si myslí, že zdlouhavé vyjednávání o nové vládě poškodilo českou ekonomiku.

Jaké politické uskupení je pro vás nejvíce přijatelné (v %)?
ODS, KDU-ČSL, Strana zelených15,8
úřednická vláda12,2
ODS, ČSSD10,4
ČSSD, KSČM, KDU-ČSL6,9
ODS, ČSSD, KDU-ČSL4,7
ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelených3,8
ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelených, KSČM2,5
jiné2,8
nevím, nezajímá mě to40,8
zdroj: Median

Anketa

Chtěli byste předčasné volby?
určitě ano
89,4 %
spíše ano
3 %
určitě ne
4 %
spíše ne
1,9 %
nevím, nezajímá mě to
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8370 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

STEM: Většina lidí chce předčasné volby

Předčasné volby jsou podle většiny obyvatel nejlepším řešením současné situace, kdy Česká republika ani půl roku po volbách nemá vládu s důvěrou Sněmovny....

Výběr článků

Načítám