Hlavní obsah

Topolánek: není to na šampaňské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) byl v pátek večer při odchodu ze sálu, kde jeho vláda získala důvěru, spokojen, byť unaven: "Nemám žádné významné emotivní pocity. Jsem rád, že konečně máme vládu s důvěrou. Není to na nějaké triumfy a bouchání šampaňského. Čeká nás práce, každý významnější zákon budeme muset předjednat," uvedl.

Článek

Bouřlivé oslavy Topolánek nechystá také proto, že celý týden bere antibiotika. Jak řekl, občanští demokraté byli konstruktivní opozicí a v rámci nulové tolerance hlasovali proti zákonům, které považovali za neužitečné nebo za hloupé či jdoucí proti zájmům veřejnosti.

"I tak jsme ale hlasovali pro téměř polovinu norem, které vláda soc. dem. předkládala. Pokud by tomu tak mělo být i v následujícím období, že by soc. dem. hlasovala pro padesát procent norem, co předložíme, pak bych byl spokojen," řekl novinářům.

Předseda Strany zelených Martin Bursík bere fakt, že pozice vlády bude křehká, i jako určitou výhodu. "Tato vláda má většinu, která je těsná. To samozřejmě povede vládu k tomu, aby se chovala korektně a solidně. To také prospívá demokracii a politickému dialogu," soudí.

Když je velká koalice, může vláda Sněmovnu válcovat, v tomto případě má ale opozice šanci něco zvrátit. To podle Bursíka bude nutit vládu důsledně a předem vysvětlovat své zákony všem stranám.

Reklama

Výběr článků

Načítám