Hlavní obsah

Přeběhlík Melčák: Mám čisté svědomí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Miloš Melčák poté, co spolu s kolegou Michalem Pohankou v úterý oznámili toleranci Topolánkovy vlády, řekl, že má čisté svědomí. K rozhodnutí ho prý přiměl fakt, že ČSSD šlo podle něj při vyjednávání hlavně o posty. Svůj postoj chce ve čtvrtek obhajovat na předsednictvu ČSSD. Vedení soc. dem. se netají tím, že Melčáka pravděpodobně čeká vyloučení ze strany.

Článek

Kde byl ten bod zlomu, že jste se rozhodl vládu tolerovat?

Rozhodující bod zlomu byl ten, že jsme zjistili, že veškeré požadavky, které byly ze strany oficiálních vyjednavačů týmu pana Paroubka, vlastně směřovaly k tomu, že se programové cíle soc. dem. vyměňovaly za posty. Jak říká Miloš Zeman za koryta. A to byl ten rozhodující okamžik, kdy jsme řekli, že je potřeba tuto nedůstojnou taškařici a nedůstojnou agónii ukončit.

O naději Topolánkovy vlády na důvěru Sněmovny čtěte také:
Dohodnuto. Pohanka a Melčák nechají vládu projít
ČSSD čeká boj o křeslo šéfa Sněmovny

Neobáváte se spekulací o vašich motivech?

To víte, že se vždycky musíte obávat, že existuje spousta lidí, kteří by něco takového zadarmo neudělali. Já mám čisté svědomí a neobávám se, že by někdo mohl prokázat cokoli.

Původně jste tvrdil, že byste chtěl přesvědčit celý poslanecký klub ČSSD, ale to se vám nepovedlo...

Já jsem do poslední chvíle v podstatě o to usiloval. Proto jsem nevydával žádná prohlášení s výjimkou toho novoročního. Nechtěl jsem komunikovat svůj názor přes média, abych nevrazil vyjednavačům kudlu do zad. Myslím, že se mi to podařilo, nicméně už není možné, řekněme krizi vládnutí, prodlužovat. Je potřeba vytvářet zákony a pracovat pro dobro naší země.

Až vás vyloučí z ČSSD, vstoupíte do jiného klubu?

Pochopitelně své stanovisko budu obhajovat na předsednictvu. To je ve čtvrtek. A jsem přesvědčen tu pozici, kterou jsem zaujal, do poslední chvíle hájit. Protože i kdyby mě vyloučili z ČSSD, tak to pro mě neznamená konec mých zásad soc. dem. politiky, které se věnuju půlku svého života.

Podpořil byste případně vyslovení nedůvěry té vládě, pokud nebudete souhlasit s jejími kroky?

Pokud by vláda postupovala způsobem, že by nebyla ochotna dodržovat sociální smír a dělala by taková opatření, která by poškodila zejména méně majetné občany, tak bych pochopitelně přikročil k tomu, že bych té vládě vyslovil nedůvěru. Ale vzhledem k tomu, že se tak nestalo, že představitelé, s nimiž jsme v pondělí a v úterý jednali, vyjádřili dostatečnou vstřícnost, že vláda ve svém programovém prohlášení ustoupí od některých sociálních škrtů, které předpokládala v koaliční smlouvě, tak si myslím, že jsou naplněny naše požadavky pro to, aby vláda dostala důvěru a aby v této zemi byla konečně stabilita.

A s jakou formou daňové reformy byste třeba souhlasil?

Dohodli jsme se na tom, že vláda explicitně vyjádří, že nikomu nebudou zvýšeny daně. Třeba to 12procentní pásmo daně z příjmu, kde se říkalo, že 80 procent občanů bude poškozeno reformou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám