Hlavní obsah

Pošta bezplatně vymění vadné dálniční známky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na množící se případy vadných letošních dálničních známek už reagovala Česká pošta (ČP). Vyměňovat je bude lidem bezplatně na kterékoli ze svých 3400 poboček, a to i v případě, když si je koupili jinde. Právu to sdělila tisková mluvčí ČP Dita Václavíková.

Článek

"Pravda je, že některé dálniční známky vůbec nejdou sloupnout z podkladu, nebo se přitom část kupónu utrhne. Několik takových mám zrovna na stole," uvedla Václavíková.

Za výměnu poškozené dálniční známky například v důsledku rozbití čelního skla však ČP bude nadále účtovat čtyřicetikorunový poplatek, a lze ji provést jenom na 253 poštách v republice. "Bezplatná výměna se opravdu týká pouze těch vadných," upozornila mluvčí.

Odpovědnost přešla na Fond dopravy

Prodej nových ročních dálničních známek byl na pobočkách ČP i u vybraných čerpacích stanic zahájen 24. listopadu 2006. Odpovědnost za jejich vytištění a distribuci mělo až do konce minulého roku ministerstvo financí (MF). Od 1. ledna však tato zodpovědnost přešla na Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), jenž zároveň převzal závazky ze smluv uzavřených s distributory.

"Problém vadných dálničních kupónů řešíme ve spolupráci se SFDI a jejich výrobcem, tedy Státní tiskárnou cenin," sdělil médiím Jaroslav Růžek z tiskového oddělení MF.

Podle zdroje Práva je schůzka zástupců MF a Fondu dopravy s vedením Státní tiskárny cenin svolána na 8. ledna. V každém případě jde o nepříjemnou záležitost. Vždyť kromě projevujících se vad začíná být dálničních známek nedostatek nejen u čerpacích stanic, ale i na některých poštách.

A kolik nové dálniční kupóny stojí? Dosavadní dvouměsíční byly nahrazeny měsíční známkou za 300 korun (pro nákladní auta za 1750 Kč), a sedmidenní známkou za 200 Kč (pro náklaďáky 650 Kč). Roční známka pro osobní auto je za 900 korun, a pro nákladní vozidlo o hmotnosti od 3,5 do 11,99 tuny za 7000 Kč. Vozidla o hmotnosti 12 a více tun známky mít už nemusejí, protože za průjezd dálnic a rychlostních silnic platí od Nového roku mýtné.

U hraničního přechodu mobilní prodejní budka

Kromě pošt a čerpacích stanic se dálniční známky prodávají  také v cestovních kancelářích, v pobočkách asistenční služby ABA a na hraničních přechodech.

Na dálnici D8 spojující Drážďany s Prahou mohou ale motoristé při jízdě z Německa dálniční známku koupit až na prvním odpočívadle zhruba po deseti kilometrech jízdy od hranic. Riskují tak vysokou pokutu, nebo se pro známku musejí vracet do Drážďan, kde je k dostání v kancelářích autoklubu ADAC.

Včera odpoledne se k řešení tohoto problému, za nějž Česko ostře kritizují německá média, sešli v Drážďanech zástupci českého ministerstva dopravy a saského ministerstva hospodářství a práce.

"Výsledkem jednání je, že do 14 dnů musí být komletní sortiment českých dálničních známek k mání ve všech čerpacích stanicích na německé dálnici A17, i u ostatních benzínových pump až do vzálenosti 50 kilometrů od A17. U hraničního přechodu Krásný Les, kde se dálnice A17 propojuje s českou D8, bude na německém území zřízena mobilní buňka, kde budou řidičům k dispozici týdenní dálniční kupóny," řekl Právu tiskový mluvčí MD Karel Hanzelka.

Reklama

Související články

Ministerstvo zvýhodnilo řidiče na Ostravsku

Celý rok nemusejí řidiči používat dálniční známku na dvou rychlostních komunikacích v Moravskoslezském kraji. Rozhodlo o tom Ministerstvo dopravy (MD) ČR....

Výběr článků

Načítám