Hlavní obsah

ODS zmítají vnitřní spory

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od čtvrtečního souboje Mirka Topolánka s prezidentem Václavem Klausem na Hradě to uvnitř nejsilnější strany vře. Podle neoficiálních vyjádření občanských demokratů se dá hovořit o otevřeném sporu mezi Topolánkem a prvním místopředsedou, pražským primátorem Pavlem Bémem, za nímž stojí značná část vlivné stranické organizace v hlavním městě. Bém dal již veřejně najevo, že o seznamu členů vlády sestavené Topolánkem nevěděl.

Článek

Pražské ODS a řadě hejtmanů se nelíbí přílišné ústupky lidovcům a zeleným - odevzdání jednoho z nejvlivnějších postů (finance) lidovcům. Místopředseda ODS Petr Bendl po včerejším jednání grémia nezastíral, že ve vedení strany byly různé názory: "Já musím říct, že kritika by asi byla vždycky a je otázka, jak se zachová výkonná rada, která bude někdy v lednu, možná v únoru, jak se zachová poslanecký klub."

Představitelé ODS v krajích volají po tom, aby se kvůli sestavování vlády výkonná rada sešla. "Kdy jindy by se měl politický orgán strany sejít, když ne v takové politické situaci, která nastala," uvedl hejtman a šéf ODS Karlovarského kraje Josef Pavel.

Se svoláním širšího vedení ODS by souhlasili i předsedové moravskoslezské, zlínské či pardubické ODS Zbyněk Stanjura, Libor Karásek a Jaroslav Deml.

Podle dobře informovaného zdroje z ODS regionální představitelé strany vyzývají Topolánka k větší komunikaci. Ten však prý nabádá ke klidu s tím, že má mandát k vyjednávání.

Langer: ustoupit by měl i Klaus

Členové grémia včera naznačovali očekávání, že Klaus ustoupí a další Topolánkovu vládu nakonec jmenuje. Někteří mu to dokonce nepřímo radili. "Mají-li se dohodnout tři, s panem prezidentem čtyři, tak každý musí ustoupit a každý musí pochopit, že nemůže mít všechno," reagoval místopředseda ODS Ivan Langer.

K otázce přeběhlíků, které Klaus odmítá, Langer řekl: "Já si myslím, že každý by se měl podívat zpátky, čím prošel, včetně pana prezidenta. Myslím, že by se měl umět podívat do budoucna, co nás čeká, a na základě takového srovnání udělat krok, který se od něj očekává."

Langer věří, že prezident pochopí, co se od něj očekává - "pokud se tři strany dohodnou, že nebude bránit vzniku této vlády".

K Bémovým názorům Langer řekl, že ODS má 30 tisíc členů. "Pokud chceme jít do vlády s dobrým programem a bez sociální demokracie, potom je třeba něco obětovat," poznamenal Langer s tím, že každý má své výhrady včetně jeho.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) Právu řekl, že Klaus nemá jinou šanci, než v určitém okamžiku tu vládu jmenovat. "Ústava podle valné části ústavních právníků hovoří o tom, že může zdržovat, ale v určitém okamžiku už jen jmenovat," řekl na dotaz Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám