Hlavní obsah

Státní zástupce navrhl zastavit stíhání Kubiceho kvůli jeho zprávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce navrhl zastavit trestní stíhání ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a jeho dva podřízené Hynka Vlase a Jaroslava Hrušku. ČTK o tom informovala obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Jana Hercegová.

Článek

Všechny tři policejní důstojníky navrhla Inspekce ministra vnitra v říjnu obvinit v souvislosti s únikem informací takzvané Kubiceho zprávy do médií. Státní zástupce se s tím ale neztotožnil. "Nebyl shledán trestný čin," uvedla státní zástupkyně Jana Hercegová. Rozkaz k vyšetřování důstojníka odmítl už na podzim podepsat i ředitel Inspekce Zdeněk Pelc.

Kubice ve zprávě mimo jiné obvinil politiky z vazeb na organizovaný zločin.

Na konci května přišel šéf ÚOOZ s podezřením, že se politici snaží ovlivňovat vyšetřování kriminálních kauz spojených s vraždou Františka Mrázka. Politici se prý snažili činnost jeho útvaru ochromit.

Kubice zprávu představil pouze poslancům branněbezpečnostního výboru. Odtud unikla na veřejnost. Jakým způsobem, se šetří v jiné kauze.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka měla zpráva poškodit jeho stranu před volbami. Podal na Kubiceho trestní oznámení a obvinil ODS, že je s ÚOOZ spojená a zveřejněním zprávy chtěla poškodit své politické konkurenty.

Paroubek: je to skandální rozhodnutí

Rozhodnutí rozlítilo šéfa nejsilnější opoziční strany. "Myslím, že zvážíme další právní kroky, protože to je skandální rozhodnutí," reagoval Jiří Paroubek. Strana se cítí poškozena a proti rozhodnutí podá stížnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám