Hlavní obsah

Topolánek Klausovi seznam ministrů dnes nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek nepředá prezidentu republiky v pátek seznam jmen ministrů, i když to ve čtvrtek večer slíbil. Novinkám to potvrdil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. S Václavem Klausem se premiér dohodl na odložení schůzky na příští týden. Zástupci ODS se v pátek sešli s lidovci a zelenými, kteří jsou ochotní opět zkusit s občanskými demokraty projekt trojkoalice.

Článek

Topolánek v pátek odpoledne uvedl, že požádal prezidenta o prodloužení termínu předložení nové vládní sestavy, aby nemátl veřejnost. Prohlásil, že zvažovaná vláda bude reformní přičemž s reformami sváže hlasování o důvěře. "Je to poslední pokus o sestavení reformní vlády," uvedl premiér

Topolánek řekl, že pokud vedení ODS, KDU-ČSL a Strany zelených schválí koaliční projekt, kabinet by mohl v lednu požádat o důvěru. Věří, že není důležité, jestli podpora jeho vládě ve Sněmovně bude "masivní nebo jen menší".

Na námitky, že koncept trojkoaliční vlády se ukázal jako neúspěšný už v létě, odvětil, že "nikdy nebyl testován hlasováním o důvěře".

Topolánek s Melčákem nemluvil

Topolánek poznamenal, že s poslancem ČSSD Milošem Melčákem o případné podpoře své vlády nejednal. "Já jsem s panem Melčákem nikdy nemluvil," uvedl. Nevyloučil ale, že do hlasování o důvěře se nebude bránit jednání se sociální demokracií.

Časový mandát vlády bude záležet na tom, jestli se jí podaří realizovat dohodnuté reformní kroky.

O personálním složení budoucího kabinetu se začne jednat až poté, co programovou dohodu ratifikují grémia ODS, Strany zelených a KDU-ČSL.

ODS nechce své partnery ve vládě převálcovat

Koaliční smlouva i složení vlády bude každopádně odrážet fakt, že ODS nechce své partnery "válcovat", zdůraznil Topolánek. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po jednání se zástupci ODS už řekl, že obě menší strany by ve vládě měly dohromady stejně míst jako ODS. Lidovci by podle neoficiálních informací mohli řídit až šest ministerstev, zelení dvě a občanští demokraté osm. .

Ještě ve čtvrtek večer Topolánek v Bruselu novinářům řekl, že prezidentovi přinese "nepochybně papír se jmény nové vlády". Přitom před ním bylo ještě páteční jednání s lidovci a zelenými, jejichž předseda Martin Bursík dopředu říkal, že chce o účasti ve vládě jednat, ale potřebuje víc času.  

Reklama

Související články

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Výběr článků

Načítám