Hlavní obsah

ODS s Dalíkem žalují Ratha za nařčení z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté chtějí žalovat Davida Ratha za jeho slova o tom, že za odchodem poslance Miloše Melčáka jsou korupční snahy ODS a Marka Dalíka. Žalobu na Ratha chystá také spolupracovník premiéra Topolánka Dalík, který stejně jako ODS žádá omluvu a finanční satisfakci.

Článek

"Jedná se o sprostou pomluvu," řekl právník Petr Toman, jehož advokátní kancelář obě žaloby připravuje. Do pátku budou podány u Krajského soudu v Praze, dodal Toman.

Za Dalíka podá na Ratha žalobu na ochranu osobnosti, v níž půjde o omluvu a odškodné 50 000 korun. ODS bude ve sporu na ochranu dobré pověsti žádat po Rathovi omluvu a 100 000 korun. V žalobách budou podle Tomana zmíněna například Rathova slova o tom, že "chování pana Melčáka je důkazem korupční snahy ODS, pana Dalíka a lidí kolem něho". [celá zpráva

Sociální demokraté mají podezření, že motivem Melčákova odchodu z poslaneckého klubu byla korupční nabídka od ODS. Občanští demokraté podle ČSSD chtějí Melčáka získat pro podporu své vlády. Pokud Melčák své rozhodnutí věrohodně nevysvětlí, bude ČSSD uvažovat o jeho vyloučení ze strany. ODS pokládá obvinění ČSSD za absolutní nesmysl. I Melčák rezolutně popřel, že by si ho nejsilnější strana "koupila".

"Vyzval bych pana Melčáka, ať občanům sdělí, co za to od ODS dostal. To je podle mého soudu alespoň férové, abychom věděli, proč to dělá, co za to dostal, jaké výhody nebo jaké další možnosti mu ODS nabídla," řekl novinářům Rath. Důkazy o "uplácení" ze strany ODS ale Rath nemá.

Vychází z Melčákova chování i z toho, že o "přetahování" sociálních demokratů nedávno hovořil Dalík. Předseda frakce ČSSD Michal Hašek pak označil důvody Melčákova odchodu za nevěrohodné a označil ho za Dalíkova "trojského koně".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám