Hlavní obsah

Veterináři stahují z prodejen nebezpečnou mléčnou rýži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Státní veterinární správa po varování z Evropské komise Rapid alert stáhne z českého trhu 14 tun mléčné rýže Müller. Vyskytuje se v ní aromatizující látka kumarin, která v nadměrném množství snižuje srážlivost krve, vyvolává bolesti hlavy a mimo jiné se používá na hubení hlodavců. Nebezpečná je mléčná rýže se skořicovou příchutí. Skořice je jedním ze zdrojů kumarinu.

Článek

Informaci potvrdil ředitel Středočeské veterinární správy Zdeněk Císař. "Látka nebezpečná je, proto se mléčná rýže stahuje z prodeje," řekl.

V prodeji je několik tun pokrmu s aromatizující látkou kumarin, která se používá jako přísada potravin. Při větších koncentracích je člověku nebezpečná. Škodlivá je zejména pro ledviny a játra.

"Zjišťujeme, kde všude se mléčná rýže prodává. Mělo by se jednat asi o 14 tun této potraviny," dodává Císař. Údajně se jedná o výrobky s prosincovým datem spotřeby. 

Státní zemědělská a potravinářská komise Novinkám sdělila, že informaci v rámci systému Rapid alert získala 1. prosince. Problém řeší Středočeská veterinární správa, která informace podala Státní veterinární správě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám