Hlavní obsah

Poslanci přidali k rozpočtu přes tisíc návrhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci doprovodili rozpočet na rok 2007 do třetího čtení více než tisícem pozměňovacích návrhů. Takzvanému porcování medvěda nebo také poslaneckým pomníčkům se dolní komora věnovala půl středy. Poslanci během dne vystupovali s jednotlivými návrhy a požadovali peníze z rozpočtu na konkrétní projekty. Požadovaná suma se vyšplhala do miliard.

Článek

Nejčastěji chtěli peníze na opravu škol a školek, chodníků, kanalizace ale také věží kostela nebo na prořezání stromů. Každý poslanec si hájí obec ze svého regionu. A zdroj peněz - většinou vládní rozpočtová rezerva. Ta běžně slouží v případě, kdy stát potřebuje peníze na nečekané události, například povodně.

Do rezervy nedávno připutovaly více než čtyři miliardy korun ze splátek dluhů a z důchodů a plateb zdravotního pojištění za státní zaměstnance. Rozpočtový výbor ale tyto peníze už dřív rozdělil na regionální projekty.

Rozpočet na rok 2007 počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. To poslanci schválili už v prvním čtení. Ve druhém jednotliví vystupují a pronesou formulaci, že požadují částku většinou v řádu miliónů například na rekonstrukci některé ze staveb v regionech. Často chtějí dotace pro sportovní kluby, které sami navštěvují nebo pro obce, odkud pochází oni nebo jejich přátelé.

Například Milevsko na Písecku by se tak mohlo dočkat umělého trávníku na svém fotbalovém hrišti a dobrovolní hasiči z Domažlic rekonstrukce svých vozů.

Závěrečným čtením, a tedy i rozhodováním o jednotlivých návrzích, projde rozpočet příští středu. Pokud návrh uspěje, musí ho ještě podepsat prezident. Senátoři o tomto zákoně nejednají, prezident ho také nevetuje, i když podle Ústavy k tomu má právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanecké pomníčky mohou ohrozit rozpočet

Schodek státního rozpočtu na příští rok může vzrůst o několik miliard korun, pokud se poslancům rozpočtového výboru podaří v rámci druhého čtení prosadit...

Výběr článků

Načítám