Hlavní obsah

Strany mají první kompromis: školné nebude

Právo, Novinky, znk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených v pátek vytýčili sedm programových okruhů a dohodli se i na časovém harmonogramu jednání. Vedení stran pak 11. prosince mají posoudit návrh dohody čtyř stran. Už za týden mají jednání o programu skončit. Vyjednávači se ale už v pátek shodli na tom, že školné na vysokých školách nebude.

Článek

"Všichni jsme se shodli na tom, že nikdo nebude prosazovat školné. Tato otázka se nebude řešit, protože na ní panuje shoda," řekl Novinkám místopředseda poslanců Strany zelených Ondřej Liška.

"Dnešní jednání neskončilo nějakým krachem, naopak, vypadá to, že je tu ochota jednat," řekl Novinkám místopředseda ODS Petr Nečas. Vyjednavači se podle místopředsedy ODS shodli na "absolutním výchozím minimu" pro další jednání v oblasti penzijní reformy, kterým by měly být závěry takzvané Bezděkovy komise. "Ty sociální demokracie odmítla před volbami, teď se k nim ale přihlásila, což je velký posun," poznamenal.

Nečas upřesnil, že nyní probíhají jednání pouze o programu konkrétních reforem. "V tuto chvíli není debata o tom, kdo má nebo nemá být ve vládě nebo o délce jejího mandátu," uvedl s tím, že trvání kabinetu bude záležet na hloubkách reforem.

Strany stanovily základní oblasti reforem

"Dohodli jsme se na sedmi reformních okruzích, které budeme prosazovat," uvedl Nečas. Prvním okruhem bude oblast veřejných financí, dále penzijní reforma, zdravotnictví, podnikatelské prostředí a trh práce, administrativní a byrokratická zátěž občanů, reforma policie a protikorupční opatření a české předsednictví a fondy EU.

Budou následovat bilaterální jednání mezi všemi čtyřmi stranami, na základě kterých ODS příští středu představí konkrétní návrh politické dohody.

"Nad tím pak zasednou expertní stranické skupiny, tak aby mohla být první první verze dohody hotova do příštího pátku," dodal Nečas, podle kterého může být předběžný návrh politické dohody předložen vedení stran v pondělí 11. prosince.

ČSSD před schůzkou požadovala, aby se zelení účastnili jednání o vládě jen jako pozorovatelé. Podle Lišky už ale sociální demokraté v pátek na svém požadavku netrvali. "Schůzky jsme se zůčastnili všichni jako partneři a ČSSD to nijak nezpochybnila, takže to bylo skutečně jednání ve čtyřstranném rámci," řekl Liška.

Reklama

Související články

ČSSD zklamal návrh ODS na novou vládu

ODS poslala ČSSD návrh programu chystané vlády. Použila program, který vyjednávala v rámci trojkoalice. ČSSD která přichází s vlastním návrhem, je z toho...

Topolánek se krátce sešel s Paroubkem

Lídři ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se ve čtvrtek po jednání Sněmovny krátce setkali. Novinářům nechtěli prozradit, o čem v kanceláři šéfa...

Výběr článků

Načítám