Hlavní obsah

Klaus: stát stále až příliš zasahuje lidem do života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát lidem stále přesmíru zasahuje do života, přitom v listopadu 1989 lidé bojovali o to, aby tomu tak nebylo, aby měli co největší svobodu, řekl v pátek prezident Václav Klaus. Odpoledne položil květiny na pamětní místo na pražské Národní třídě.

Článek

Podle Klause ovšem není dobře, že stát neustále lidem organizuje život nejrůznějšími zákazy, kontrolou a povoleními. "A že to je náš nápad, aby se pletl. Ale zároveň...to k nám putuje z Evropské unie," prohlásil Klaus. "To je něco, s čím bychom se měli utkávat," dodal.

Prezident řekl, že je současně přesvědčen, že míra svobody, kterou jednotlivec nyní má, je "nekonečně odlišná" proti tomu, co bylo za komunismu do 17. listopadu 1989. "To je takové vítězství, že bychom pořád měli vzpomínat s pietou na tu chvíli," řekl.

Hlava státu přišla na pražskou Národní třídu uctít studenty, kteří zde před 17 lety demonstrovali a zahájili tím sametovou revoluci. "Vzpomínám na to jako na vrcholný okamžik svého života. Jen největší škarohlídi mohou říkat, že změna nebyla k nekonečně výrazně lepšímu," zdůraznil Klaus, který se rozpomínal i na vznik Občanského fóra. Je příznivé, že se nikdo nepokusil 17. listopad "ukrást" pro sebe, zmínil Klaus v Den boje za svobodu a demokracii. Klaus byl ve vládě jmenované na začátku prosince 1989 ministrem financí.

Prezidenta doprovázel pražský primátor Pavel Bém a předseda Senátu Přemysl Sobotka (oba ODS). Asi dvě hodiny předtím sem květiny položil i premiér Mirek Topolánek, předseda Sněmovny Miloslav Vlček nebo bývalý ministr zahraničí KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám