Hlavní obsah

Většina lidí má současný režim za lepší než před rokem 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Podle průzkumu agentury STEM považuje 63 procent občanů současný režim za lepší než před listopadem 1989. Naopak podle 19 procent dotázaných se situace v ČR od té doby zhoršila. Podle 18 procent lidí jsou oba režimy stejné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dvě třetiny občanů se domnívají, že aktuální společenské uspořádání je lepší než před rokem 1989. Jedná se především o mladé lidi a občany s vyšším vzděláním. Jednoznačně kladně se vyjádřili příznivci ODS a většinou i stoupenci Strany zelených a KDU-ČSL. Kladně se vyjádřila také asi polovina sympatizantů ČSSD.

Zastánci předlistopadového režimu jsou především příznivci KSČM, ze kterých dává přednost současnému uspořádání jen každý sedmý.

Zatímco podíl obhájců komunistického režimu rostl až do přelomu let 1997/1998 a začal ubývat od roku 2000, množství lidí, které oba režimy považuje za stejné, zhruba pětina, je stabilní od roku 1992.

Demokratické základy máme, i když ne tak silné jako na Západě

Většina občanů, téměř dvě třetiny, si také myslí, že Česko má už vybudováno základy demokracie. Rozšířenost tohoto mínění se v podstatě nezměnila od roku 1993. Jen třetina je ale názoru, že jejich úroveň je srovnatelná se situací v západoevropských zemích.

Přibližně polovina respondentů  je přesvědčena, že současné politické strany zaručují demokratickou politiku. Spokojenost s fungováním demokracie ale vyjádřila méně než polovina občanů, což je nižší podíl než byl po většinu 90. let.

Stav a úroveň demokracie ohodnotili nejpříznivěji stoupenci ODS, dále pak sestupně sympatizanti Strany zelených, KDU-ČSL a ČSSD. Nejkritičtěji se vyslovili příznivci KSČM.

Je současný režim lepší, stejný nebo horší než ten před listopadem 1989? (údaje v %)
trochu lepší34
mnohem lepší29
asi tak stejný18
trochu horší12
mnohem horší7
Zdroj: STEM

Anketa

Jak byste ohodnotili současný režim ve srovnání s tím, který u nás byl před rokem 1989?
je o mnoho lepší
64,5 %
je celkem vzato lepší
6,9 %
je v podstatě stejný
5,1 %
je o něco málo horší
1 %
je rozhodně horší
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina lidí chce premiérem nestraníka

Prezident Václav Klaus by měl ve druhém pokusu jmenovat premiérem nestranického odborníka nebo manažera. Myslí si to většina dotázaných exkluzívního bleskového...

Výběr článků

Načítám