Hlavní obsah

STEM: Nejpřínosnějším politikem byl Pavel Dostál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V posledním průzkumu Střediska pro výzkum empirických měření (STEM) lidé označili za nejpřínosnějšího českého politika poslední doby zesnulého ministra kultury Pavla Dostála. Jeho působení příznivě zhodnotilo 73 procent dotázaných občanů. Za ním se umístili bývalý prezident Václav Havel se 71 procenty a současná hlava státu Václav Klaus, jehož hodnotí kladně 69 procent respondentů.

Článek

Agentura STEM se ptala občanů, kterou z osobností působících na české politické scéně od počátku devadesátých let do současnosti hodnotí příznivě. Těsně pod symbolickým stupněm vítězů se umístila předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová, která v posledních měsících dominuje žebříčku popularity aktivních politiků. [celá zpráva]

Také na dalších příčkách se umístili politici, kteří figurují na předních místech současných průzkumů oblíbenosti. Mezi pražského primátora Pavla Béma (ODS), bývalou ministryni školství Petru Buzkovou (ČSSD) nebo exministra kultury Vítězslava Jandáka se dostal také další zesnulý politik, bývalý předseda lidovců Josef Lux.

V první desítce se objevují také jména ombudsmana Otakara Motejla a bývalého eurokomisaře a vyjednavače českého vstupu do EU Pavla Teličky.

Příznivé hodnocení politických osobností (v %)
Pavel Dostál73
Václav Havel71
Václav Klaus69
Vlasta Parkanová64
Josef Lux61
Pavel Bém59
Otakar Motejl59
Petra Buzková57
Vítězslav Jandák57
Pavel Telička54
Zdroj: STEM

Bez zajímavosti není ani pořadí na opačném konci žebříčku. Octli se na něm i politici, kteří přitom v době svého působení získávali v průzkumech minimálně padesátiprocentní podporu občanů. Nyní se však přes  třicetiprocentní podíl kladných hodnocení nedostali například Vladimír Dlouhý, Jan Kalvoda, Jan Stráský nebo Ivan Kočárník. To lze vysvětlit i tím, že výrazná část občanů už si na tyto osobnosti nepamatuje.

To se ale nedá říci o některých představitelích ČSSD z nedávné minulosti, kteří také nedosáhli na 30 procent. Jména jako Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Jaroslav Tvrdík mají lidé dosud v paměti. Převažuje u nich tedy spíše nepříznivé hodnocení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám