Hlavní obsah

Zrušení finanční policie se bojí i ministerstvo financí

Právo, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rušení finanční policie (FIPO) nekritizuje pouze její vedení. Dopadů tohoto kroku na boj s praním špinavých peněz a financování terorismu se obává také ředitel Finančně analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ MF) Karel Korynta.

Článek

Pro něho je v odhalování tohoto druhu trestné činnosti FIPO partnerem. "Je půlka listopadu a my stále nevíme, co bude dál," řekl Právu. Útvar by měl být přitom rozpuštěn do začátku příštího roku.

"Nyní je na řadě ministerstvo vnitra, aby nám jasně řeklo, kdo bude naším novým partnerem. Už teď je to tak akorát," dodal Korynta.

"Každopádně budeme požadovat kontinuitu, budeme potřebovat znát dopředu své partnery jak pro problematiku praní špinavých peněz, tak financování terorismu," řekl Právu Koryntův zástupce Josef Bažant.

Než jít s penězi dolů, raději do civilu

Podle policisty pracujícího v řídící funkci ve finanční policii, který si s ohledem na zatím otevřenou otázku svého budoucího zařazení nepřeje být jmenován, je ale na řešení situace pozdě. "Už teď je pět minut po dvanácté. Rozdělit speciální útvar během tak krátké doby a navíc doufat, že znovu začneme bez prodlení pracovat v úplně jiných podmínkách, nemůže nikdo rozumný očekávat," řekl.

Sám odhaduje, že se někteří zkušení policisté pod vlivem událostí rozhodnou pro odchod do civilu. "Lidé jsou znechucení a rozhodnutí ministra Langera nechápou. Navíc ti z nás, kteří budou převeleni na krajské kriminálky, půjdou s platem až o několik tisíc korun měsíčně dolů. Jejich složité případy jim ovšem zůstanou," dodal policista. Délku zpoždění, než by se systém "usadil" do nových kolejí, odhaduje až na několik měsíců.

Činnost Finančně analytického útvaru a jeho spolupráce s FIPO
RokPřijaté podnětyTrestní oznámení postoupená na FIPO
20031970114
20043267103
20053404208
Zdroj: FAÚ MF

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám