Hlavní obsah

Finanční policie důvody svého zrušení stále nezná

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Ve finanční policii (FIPO) vládne v posledních dnech nejistota a nervozita, její vedení se totiž stále oficiálně nedozvědělo, co s útvarem v nejbližší době bude. Právo už přitom včera informovalo o tom, že z rozhodnutí ministra vnitra Ivana Langera se má útvar ke konci roku zrušit a částečně sloučit s protikorupční policií.

Článek

Z interního zápisu porady policejních špiček z 27. října, které má Právo k dispozici, však vyplývá, že o přesných důvodech reorganizace neví ani vedení policie. "Jde o politické zadání," řekl k tomu podle zápisu zástupce šéfa republikové kriminálky Jan Chmelík.

Finanční a protikorupční policie se údajně "dublují"

Na oficiální dotaz Práva však Chmelík již znal odpověď. Podle něj Langer už krátce po svém nástupu do funkce dal najevo, že hlavní důvod k plánovanému sloučení obou útvarů je v překrývání jejich činnosti. "Dochází tu k dublování, protože obě složky pracují na stejné trestné činnosti. A aby na tom pracovalo 600 až 700 lidí, to je trochu přepych," řekl k tomu včera Právu Chmelík.

Ministr v pondělí nezvedal mobilní telefon, již dříve se však odmítl ke konkrétním důvodům rušení finanční police vyjadřovat. Potvrdil však, že k reorganizaci by mělo dojít 1. ledna příštího roku.

Ředitel FIPO se bojí odlivu odborníků

Šéf finanční policie Vladimír Zimmel s rušením útvaru podle svých slov nesouhlasí, obává se přitom odlivu odborníků a tím i zpomalení nebo dokonce zastavení vyšetřování některých případů. "Uvažovaný přínos reorganizace a její důvody nám dosud sděleny nebyly," uvedl Zimmel.

Jeho podřízení jsou zprávami o reorganizace útvaru rozladěni. Mezi detektivy se podle informací Práva hovoří o tom, že důvodem k rušení útvaru, který existuje zhruba dva roky, je ve skutečnosti jeho dlouhodobá úspěšnost, která je mnohým trnem v oku.

Chmelík v pondělí Právu potvrdil, že k protikorupční policii by měl přejít od nového roku základ současné FIPO, zbytek by měl být přiřazen k dalším celostátním útvarům a na jednotlivé krajské správy. Prezídium si od toho slibuje, že všechny ostatní útvary tak budou mít nově své oddělení zaměřené na výnosy z příslušné trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám