Hlavní obsah

Topolánek si s Filipem tyká. S Paroubkem ne

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občasné tyknutí či familiérní oslovení politického rivala ještě neznamená, že je ruka v rukávě. "Už to, že se dokážeme spolu normálně bavit, ale i si nadávat, je dobře," řekl ve středu Právu premiér Mirek Topolánek. Ten nedávno zaskočil diváky, když v televizi o předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi mluvil jako o Vojtovi.

Článek

"Někteří jsou vykací typy, já jsem tykací. Strany jsou sice svázány mantinely svých programů, ale já nemám žádné komunikační problémy," vysvětlil Topolánek. Že si tykají šéfové ODS a KSČM, není totiž žádným překvapením vzhledem k tomu, že Topolánek byl místopředsedou Senátu a s Filipem coby místopředsedou Sněmovny často řešili spolupráci obou komor.

"Pracovně si netykáme, ale při osobním rozhovoru? Nevím, proč bychom to měli měnit, když se známe hodně dlouho," přitakal šéf komunistů.

Topolánek však přiznává, že "tykačka" mu jen někdy usnadňuje jednání. "Ani ta dosavadní jednání s Jiřím Paroubkem nebyla striktně formální a upjatá. Naopak," řekl. Ale s tímto svým největším rivalem si netyká. "On mi to tykání nenabídl," reagoval se smíchem na otázku, zda by v opačném případě mělo jejich jednání zcela jiný říz.

Paroubek nemá potřebu si tykat

Paroubek je však úplně jiného ražení. "Musím říci, že pan Topolánek je v osobním kontaktu příjemný člověk. Má i jistou míru empatie, ale já nemám potřebu si s lidmi tykat," zdůraznil. Týká si jen s nejbližšími spolupracovníky v ČSSD. "Prostě si nemyslím, že to je nutné a pracovně dobré. Vykám si také s předsedy všech parlamentních stran," dodal.

To, že Filip včera do mikrofonu oslovil místopředsedkyni komory Miroslavu Němcovou jako Mirku, nemá podle obou žádné politické pozadí. "Vůbec to neregistruji. Zkrácení jména je přece obvyklé," soudí Němcová. Tvrdí, že politické rozpory kolem vyjednávání vlády do chodu parlamentní komory nepřenášejí a že hašteření není na místě.

"Už s ní spolupracuji přes čtyři roky. Pokud jde o pracovní záležitosti, je důležité si umět vyjít vstříc bez ohledu na politické názory. Asi jsem to slovo Mirka použil mimořádně, protože ji jinak oslovuji paní kolegyně," vysvětloval Právu Filip.

Lidovci sice zarputile odmítají spolupráci s komunisty, ale místopředseda Sněmovny a úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal přiznává, že ze všech funkcionářů z vedení komory má bližší vztah právě s Filipem: "S Vojtou si tykám jako s jediným, ale při oficiálních jednání si vykáme."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám