Hlavní obsah

Nova: Kapsch staví nejméně 22 mýtnic načerno

– PRAHA

Minimálně 22 mýtných bran na českých dálnicích se staví načerno. Uvedla to v pondělí televize Nova. Právník, kterého televize oslovila, tvrdí, že při povolování jejich výstavby ministerstvo dopravy (MD) hrubě porušilo zákon. Dokladem je například případ mýtné brány ve Zdibech, kde už bylo zahájeno řízení na odstranění černé stavby, což ohrožuje samotné spuštění mýtného. MD porušení zákona odmítá.

Článek

Právník oslovený TV Nova tvrdí, že ministerstvo porušilo zákon nejméně ve 22 případech. Vyplývá to z povolení výstavby mýtných bran, které se podařilo televizi získat. Sporné mýtné brány na dálnici D1, D2, D5, D8 a D11 tak nemohou být nikdy zkolaudovány. "Není-li stavba zkolaudována, platí obecně, že nemůže být ani provozována. To mýtné takto vybírat nelze," řekl právník Petr Horák.

Starosta Zdib poslal stížnost na stavbu nadřízenému stavebnímu úřadu v Klecanech a ten již zahájil řízení o odstranění brány. Důvodem však není stavební uzávěra, ale to, že podobnou stavbu MD nemělo právo povolit. "Oni jsou speciální stavební úřad pro komunikace a to, co patří ke komunikacím. Ale toto je samostatná stavba, byť na komunikaci," uvedla vedoucí stavebního úřadu Klecany Věra Sýkorová.

Názor právníka MD je zcela opačný. "Pokud je něco příslušenstvím dálnice, tak to spadá do speciálního stavebního úřadu, kterým je MD," tlumočila jeho vyjádření mluvčí ministerstva Marcela Žižková. Ministerstvo odmítá bránu ve Zdibech odstranit, v krajním případě je podle Novy připraveno jít k soudu.

I firma Kapsch, která mýtné brány staví, tvrdí, že je vše v pořádku. "Brány jsou stavěny v součinnosti s MD a Ředitelstvím silnic a dálnic a jsou umístěny na státních pozemcích," uvedla firma.

Od 1. ledna mají přepravci platit mýtné na téměř 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Do 30. června by měli začít platit i na zbylých asi 1100 kilometrech silnic první třídy.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýtné pro kamióny bude 4,05 Kč za kilometr

Vláda na svém středečním zasedání schválila sazbu mýtného v průměru 4,05 Kč za kilometr pro nákladní auta nad 12 tun. Elektronické mýtné by se mělo začít...

Kapsch tvrdí, že mýtné spustí v lednu

Ředitel společnosti Kapsch Karel Feix ve čtvrtek potvrdil, že Kapsch spustí systém elektronického mýtného od 1. ledna 2007, tedy podle původního plánu....

Mýtné vynese mnohem méně, než se čekalo

Čistý výnos z mýtného, které v Česku na 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic odstartuje 1. ledna 2007, bude v prvním roce pouze dvě miliardy korun....

Výběr článků

Načítám