Hlavní obsah

Zdravotní sestra z Ukrajiny přijela před třemi lety s rodinou do Česka za novým životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Halyna Muzyka pochází z ukrajinského města Mykolajiv. Do Česka přijela s rodinou za novým životem před třemi lety poté, co vystudovala zdravotní školu. Kromě češtiny musela ještě zvládnout aprobační zkoušky, a to vše spolu s výchovou dětí. Dnes pracuje jako všeobecná zdravotní sestra na interním oddělení v náchodské nemocnici. Kolegyně Halynu nominovaly do soutěže Anděl mezi zdravotníky.

Zdravotní sestra z Ukrajiny přijela do Česka s rodinou za novým životem. Situace doma ji velmi trápí Video: Novinky

 
Článek

Halyna chtěla být odmalička zdravotnicí. Poté, co vystudovala obor porodní asistentka, se s rodinou rozhodla odjet do zahraničí. Když hledala pracovní nabídky, zaujalo ji Česko, které ukrajinským sestrám nabízelo kurzy češtiny, pomoc s doklady i možnost přijet s rodinou.

V Česku sice žije už tři roky, začátky prý ale nebyly vůbec lehké. Všechno se musela učit v češtině. „Nebylo jednoduché sem přijet a začít od začátku, když s sebou máte jenom jednu tašku,“ vzpomínala pro Novinky Halyna.

Děti odvezla do Polska, vrátila se pomáhat. Ukrajinky se učí hledat miny

Válka na Ukrajině

Během toho, co se učila na zkoušky, se zároveň starala o rodinu, pomáhala svým synům s domácími úkoly.

I přesto, že má v Česku skvělý pracovní kolektiv sestřiček, na události, které se dějí doma na Ukrajině, nezapomíná.

„Vnitřně je ten pocit hodně nepříjemný. Snažím se na to nemyslet, ale to nejde,“ říká smutně s tím, že díky bohu všichni členové její rodiny jsou naživu.

Foto: archiv Halyny Muzyky

Rodina je pro Halynu nejdůležitější.

Sestře jejího manžela celý dům shořel, Halynin dům má prý poničená okna a dveře. Nejvíce ji ale zasáhl výbuch blízko nemocnice, ve které pracovala.

„Volala jsem kolegyním, které řekly, že to bylo strašné, protože zrovna byly v práci a pak musely všechno uklízet,“ doplňuje s tím, že naštěstí se vše obešlo bez zranění.

Halyna přemýšlela i o tom, zda nejet pomáhat na Ukrajinu, ale dospěla k závěru, že je lepší kvůli rodině zůstat v Česku a pomáhat tady.

Z Ghany k nám přijel studovat medicínu, neuměl ani slovo česky. Odrodil tu už přes tisíc dětí

Zdraví

Kolegyně Halynu nominovaly do soutěže Anděl mezi zdravotníky. „Přemýšlela jsem, za co jsem si to zasloužila. Kolegyně říkaly, že si to zasloužím, protože jsem to všechno zvládla, i když to nebylo jednoduché a také jsem pracovala na ambulanci v době, kdy byly nemocnice plné pacientů s koronavirem. Jsem ráda, že tady pracuji,“ říká dojatě.

Reklama

Výběr článků

Načítám