Hlavní obsah

Zuby moudrosti dělají problémy až 80 procentům lidí

Novinky, Agáta Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední stoličky, stomatologicky řečeno osmičky a lidově zuby moudrosti dělají větší potíže až osmdesáti procentům lidí. A to buď už při prořezávání, anebo poté, co zaujmou své místo v dásních. Jejich pozice totiž bývá často defektní, deformují ostatní zuby a navíc mají zvýšený sklon ke kazivosti a zánětům, protože zubní kartáček s pastou na ně jen těžko důkladně dosáhne.

Foto: Václav Pergl, Právo

Zuby moudrosti mají zvýšený sklon ke kazivosti a zánětům.

Článek

Stomatologové v tomto směru sdílejí názor všech lékařů na všechny neduhy: Prevence je lepší než léčba. Předcházet potížím znamená v případě zubů moudrosti především zavčas (tedy ve věku před prořezáváním) provést rentgen čelisti. Ten by v patřičné době měl být - a na kvalitních stomatologických pracovištích také je - součástí běžné preventivní prohlídky.

Rentgenologický snímek pořízený zhruba ve čtrnácti až šestnácti letech odhalí, zda jsou zuby moudrosti založeny a v jaké pozici, z čehož lze usoudit, jestli se budou dobře a úplně prořezávat a nezačnou nepřiměřeně „zlobit“.

S tím, že prořezávání třetích stoliček může doprovázet zvýšená teplota, bolestivost nejen v oblasti dásně, ale třeba i krku (příznaky se někdy podobají angíně) či celková fyzická i psychická nepohoda, by měl počítat každý - to samo o sobě ještě není důvodem zákroku.

Pokud jsou však třetí stoličky v dásni umístěny atypicky (například horizontálně zaklíněné v kosti), je rozhodně lepší odstranit je ještě před tím, než se začnou prořezávat. „Tento výkon opravdu není nijak „dobrodružný“, říká stomatolog MUDr. Jaroslav Šimon.

„Jde o maličký řez do dásně, odstranění nepatrného množství čelistní kosti nad zubem a zašití ranky několika stehy. To vše samozřejmě při analgetickém tlumení – ve většině případů stačí lokální, méně často je třeba celková anestézie. Bolestivost po zákroku se většinou neliší od bolesti po trhání zubů a za pomoci běžně dostupných analgetik brzy pomine. Stehy se pak za zhruba týden vyjmou a pacient má nadosmrti s obtížnými osmičkami po starostech.“

Problém může vzniknout při částečném prořezání

Dosti velké problémy mohou třetí stoličky dělat v případě, kdy se prořežou jen částečně. Tkáň kolem nich totiž vytvoří kožní záhyb, v němž se zachycují zbytky jídla a vytváří se tak ideální prostředí pro rozvoj infekce.

Zánět v okolí korunky zubu (pericoronitis) nejen bolí, ale působí též další komplikace - od obtíží při kousání a křečí čelistních svalů přes zápach z úst až po bolestivost a otoky nejen v místě postižení, ale třeba i v oblasti podčelistních lymfatických uzlin.

„Málokterý pacient je pak schopen pochopit, že během akutního zánětu je nejprve třeba zvládnout infekci a teprve po jejím doléčení lze přistoupit k odstranění zubů, což by bývalo bylo lepší udělat před tím, než k zánětu došlo,“ říká MUDr. Šimon.

Pro naše prapředky byly třetí stoličky důležité. V sedmnácti až pětadvaceti letech, kdy se obvykle prořezávají, jim totiž už mnoho zubů chybělo, takže jim tyto „dodatečné“ přišly při žvýkání mamutů vhod. A navíc se jim do částečně již vyprázdněných úst snadno vešly.

My však dnes díky stomatologické péči a vůbec zcela jinému životnímu stylu o zuby tak snadno nepřicházíme, takže zuby moudrosti nejen nepotřebujeme, ale ani pro ně v puse nemáme dost místa. Tím spíš, že čelist se během vývoje lidstva postupně zkracuje.

Podle MUDr. Šimona se tak osmičky mohou stát i problémem estetickým, protože – i dobře prořezané a zdravé – někdy způsobují deformaci „svých kolegů“. A to nezřídka zubů, které jsou podstatně víc vidět.

Trhání prořezaných osmiček se nijak neliší od jakéhokoli jiného vyjmutí zubu – provádí se v lokální anestézii a bolestivost po výkonu záhy (popř. za pomoci běžných analgetik) odezní. „Na stomatologických klinikách je možné se dohodnout i na celkové anestézii, při níž jsou najednou odstraněny všechny čtyři problematické stoličky. Je však samozřejmě vždycky nutné posoudit individuální situaci pacienta,“ říká MUDr. Šimon.

Reklama

Související témata:

Související články

Parodontóza zvyšuje riziko infarktu

Kvůli špatnému čistění zubů nám nemusí hrozit jen zubní kazy, ale podle posledních výzkumů také problémy se srdcem. Lidem, které kvůli špatnému čištění zubů...

Nebojte se k zubaři, s laserem to nebolí

Trápí vás zub? Nebojte se. Ošetření s laserem nebolí. Slogan jako vystřižený pro nově vznikající Středoevropské laserové centrum v Mariánských Lázních. V zubní...

Výběr článků

Načítám