Hlavní obsah

Náhlou ztrátu vlasů můžou způsobovat zkažené zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GRANADA

Náhlou ohraničenou ztrátou vlasů trpí asi jeden člověk z tisíce. Tzv. alopecia areata je typická nebolestivými a nezánětlivými lysými ložisky ve kštici či na jiných místech těla. Příčiny tohoto typu ztráty vlasů nebyly dosud dobře známé. Podle španělských stomatologů jsou však nejčastější příčinou choroby zkažené zuby.

Článek

„Alopecia areata je dermatitida, která se projevuje jednou nebo více okrouhlých lysých ploch ve kštici, ve vousech nebo v obočí nebo dojde ke ztrátě řas. Jde pradvěpodobně o autoimunní poruchou,“ tvrdí José Antonio Gil Montoya a Antonio Cutando Soriano z Univerzity v Granadě (Universidad de Granada).

Vlasy u postižených většinou začnou po několika měsících opět růst, pokud nejsou zničeny vlasové cibulky, ale u čtvrtiny nemocných se problémy stále vracejí. A i když vlasy znova obrostou, jsou slabší, mají nedokonalý tvar a snadno vypadávají. U řady případů je navíc alopecia areata vážnějšího rozsahu a působí výrazné plešatění či vypadávání ochlupení na velké části těla.

Prevence spočívá v pravidelných návštěvách u zubaře

Původce této nemoci byl dříve pro lékaře záhadou. Španělé jako první spojili tuto chorobu přímo s problémy zubů a dásní. Dříve se pouze vědělo, že je vlasová cibulka napadena imunitním systémem a dochází kolem ní k nesvědivému zánětu. Vypadávání vlasů podle všeho způsobují genetické dispozice, nespecifické a specifické imunní a auto-imunní reakce a emocionální stres.

„Zjistili jsme, že lysiny způsobené infekcí zubů nejsou vždy na stejném místě. Pravidelně se objevují v linii od zubní infekce a mohou být tudíž na tváři od úrovně zubů, v oblasti mezi rty a vlasy, ve vousech nebo dokonce v obočí. Nicméně mohou být lokalizovány také daleko od zdroje zánětu,“ tvrdí španělští vědci.

Prevencí i první léčbou náhlé ztráty vlasů by proto měla být prohlídka u zubaře a náprava poškozených zubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám