Hlavní obsah

Zranění může ve vteřině zcela změnit život

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok u nás na úrazy zemře asi tři sta dětí. Další tři tisíce jsou trvale postižené. Úraz se stane během vteřiny, ale nese s sebou mnoho následků. Bolest dítěte i rodičů, starosti, ekonomické náklady na léčení, ale i nesplněné sny, přání a touhy.

Článek

"A přitom stačí opravdu velmi málo. Poučit děti o možnosti úrazů a předcházet jim," říká doktor Tomáš Merhaut ze společnosti Podaná ruka, která se každoročně snaží vymýšlet programy vedoucí k větší bezpečnosti dětí. Letos se zaměřili především na cyklisty a nošení ochranné helmy.

Vždyť v průběhu pěti let bylo u nás usmrceno 768 cyklistů, 4168 jich bylo zraněno těžce a 22 000 lehce. Těžká zranění šla většinou na vrub poranění hlavy. Otřes mozku, jeho zhmoždění jsou nejzávažnější následky karambolů na kole.

Nebezpečí číhá všude

Nebezpečí číhá na děti ale nejen na kole. Je doslova všude, i doma. Mezi časté závažné úrazy patří totiž popáleniny, opaření, otravy atd.

"Rodiče by měli odmalička vést děti k opatrnosti a vysvětlovat jim, co se může stát, když nebudou dávat pozor, na ulici se nerozhlédnou atd.," vysvětluje dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy.

Už ubrus nezajištěný sponami, na kterém je šálek horké kávy, může způsobit zejména malým dětem popáleniny. A ony rády za ubrus tahají.

Nebezpečné jsou i běžné elektrické zásuvky. Ty by měly mít krytku. Stejně tak by měl být v domácnosti zabezpečen i odpadkový koš. Do něho vhazujeme nejen odpad, ale i nepotřebné věci. Často to jsou zbytky léků či čisticích prostředků a zejména malé děti taková lákadla přitahují.

Pády hrozí nejvíc

Teplé počasí láká k nejrůznějším hrám a jízdě na kolech. "Měla by platit zásada, že dítě v kterémkoli věku nesedne na kolo bez helmy," říká doktor Kostner.

Výsledky studií prokázaly, že cyklisté, kteří helmu nosí, mají devatenáctkrát menší riziko úmrtí než ti, kteří ji nepoužívají. Ochrannou přilbou lze předejít 83 procentům fraktur lebky a téměř polovině poškození mozku. A že děti na kolech často dovedou neuvěřitelné kousky a balancují na hraně bezpečnosti, je vidět dnes a denně.

"Cyklisté nezřídka přepadnou přes přední kolo a může dojít ke zlomeninám krčního úseku páteře. Často se bohužel poraní i mícha," varuje přední český operatér páteří, neurochirurg doktor Jiří Chrobok z neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Dodává, že v letních měsících je o 30 až 40 procent úrazů páteře víc než v jiných měsících a často končí osudově. "Se zdravím se hodně hazarduje. Neuvědomujeme nebo nepředvídáme nebezpečí, které při tom či onom sportu hrozí. Dospělí by měli děti poučit," nabádá doktor Chrobok.

Kolo má být dobře vybavené

Kolo, ať už pro děti, nebo pro dospělé, by mělo být dobře vybavené a seřízené. I nejmenší dítě by mělo vědět, co se stane, když prudce zabrzdí nebo mu spadne řetěz. "Rodiče nevěnují malým cyklistům dostatečnou pozornost a málo kontrolují, zda dítě helmu používá. Pokud ale bude součástí kola a dítě ji bude pravidelně nosit, bude si připadat divně, když na ni zapomene," říká doktor Merhaut.

Objedou republiku

V květnu a v červnu se na několika místech republiky objeví symbolická protiúrazová sanitka. Městy projede peloton dětských cyklistů v helmách a doprovodí ho hlídka policie.

Na hřišti se pak děti budou učit, jak se mají chránit před úrazy. Nakonec vypustí 300 balónků za 300 dětí, které u nás každý rok na následky úrazů zemřou.

PROTIÚRAZOVÝ SLABIKÁŘ

  • NA KOLE:
  • dítě musí nosit helmu, doporučují se také rukavice a brýle;
  • výrazné oblečení, které odráží světlo;
  • blikající signálky, které ostatní upozorní na cyklistu;
  • je třeba pravidelně kontrolovat brzdy, světla a odrazovky;
  • je třeba, aby znalo a dodržovalo dopravní předpisy.

V DOPRAVĚ:

  • autosedačka je povinná pro osoby do 150 cm a 12 let;
  • při jízdě vždy používáme bezpečnostní pásy;
  • při přecházení vozovky dáváme pozor.

DOMA:

  • pozor na jedovaté rostliny;
  • horké tekutiny musí být mimo dosah dětí;
  • elektrickou zásuvku zajistíme krytkou;
  • všechny léky dáme mimo dosah dětí.

VENKU:

  • pokud mezi děti vezmeme psa, držíme ho na vodítku a má mít košík;
  • pozor na nebezpečné nálezy - použité injekční stříkačky, zápalky, lahve.

U VODY:

  • zabezpečíme bazény, studny a sudy s vodou;
  • při koupání nespustíme malé děti z očí;
  • do vody skáčeme jen na místech, která dobře známe.

DEN BEZ ÚRAZŮ

Podrobnosti o této akci se dozvíte na webových stránkách www.DetstviBezUrazu.cz .

První z nich bude 19. 5. v Hradci Králové, další 24. 5. v Teplicích, 26. 5. v Kladně, 7. 6. v Jičíně, 9. 6. v Nymburce, 14. 6. v Brně, 16. 6. v Havlíčkově Brodě, 21. 6. v Pardubicích a 23. 6. v Kolíně.

"Rádi bychom dětem i rodičům vysvětlili, co mohou udělat, aby k úrazům nedocházelo. Vždyť každý dětský život, který zachráníme, je obrovský úspěch," uzavřel doktor Kostner ze společnosti Podaná ruka.

Reklama

Výběr článků

Načítám