Hlavní obsah

Znepokojivý návrat černého kašle

Právo, Petr Veselý

Černý kašel je zpátky. Epidemiologové zaznamenávají nečekaný nárůst této vysoce infekční nemoci, která v minulých stoletích zabíjela hlavně malé děti. Nejčastěji ohroženou skupinou jsou děti ve věku 10 až 14 let, ale pokud se nakazí děti v prvních měsících života, je onemocnění velice nebezpečné. Očkování se provádí nejdříve ve třech měsících.

Článek

„Myslela jsem si, že už neexistuje,“ řekla mi maminka desetiletého Tomáše. Dostal černý kašel přesto, že proti němu byl očkován. Lékaři ho museli hospitalizovat na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Nešlo o ojedinělý případ. Úřad hlavního hygienika ČR registruje v posledních letech pozvolný, ale trvalý růst počtu případů této choroby, zdánlivě téměř vymýcené.

Záhadný zlom

Před zavedením povinného očkování vakcínou proti černému kašli (1958) onemocnělo každý rok kolem 40 000 lidí a zhruba 80 jich zemřelo. S vakcinací začala choroba ustupovat, až téměř zmizela. Ještě v roce 1999 jí onemocnělo pouhých 26 lidí.

Po roce 2000 začalo případů černého kašle znovu přibývat. Proč, o tom se odborníci zatím jen dohadují. V letech 2003 a 2005 se počty lidí, kteří dostali černý kašel i přes očkování, pohybovaly mezi dvěma až třemi stovkami. Letos ke konci října to bylo 434 pacientů a do konce roku jich může být až 500.

„S podobnými potížemi se potýkají ve Francii, Nizozemsku, Španělsku, Finsku, Německu, Rakousku, USA, Kanadě nebo Japonsku,“ říká MUDr. Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

Komu hrozí nejvíc

Nejčastěji ohroženou skupinou jsou děti ve věku 10 až 14 let. „Z 434 letošních případů jich 207 bylo v tomto věku a dalších 74 se pohybovalo ve věku 15 až 19 let,“ říká doktor Vít.

„Když jsme zkoumali hladinu protilátek proti černému, tedy dávivému kašli, které se v organismu vytvářejí po očkování, zjistili jsme, že u řady desetiletých dětí byla nižší, než by měla být. Proto ministerstvo zdravotnictví, jehož jsme součástí, navrhuje, aby děti v tomto věku dostaly šestou, tzv. posilovací dávku. Plně by ji hradil stát nebo zdravotní pojišťovny.“

Tuto posilovací dávku zavedly do svého očkovacího kalendáře Belgie, Francie, Finsko, Itálie, Island, Německo, Rakousko a Švédsko. Návrh by měl spolu s návrhem na hrazené očkování proti invazivnímu pneumokoku projednat začátkem příštího roku parlament.

Pro koho je nejnebezpečnější

Zatímco nejčastěji ohroženou skupinou jsou deseti- až čtrnáctiletí, nejnebezpečnější je choroba pro čerstvě narozená miminka a kojence. K jejich smrti už dnes dochází vzácně, ale občas se to bohužel stane. Poslední obětí černého kašle byla čtyřměsíční holčička (v roce 2007) a dva roky předtím zemřel na tuto nemoc jednoměsíční kojenec.

Obě děti nebyly ještě očkované. Vakcínu proti černému kašli mohou totiž dostat nejdříve ve třech měsících. Plně ji hradí stát v rámci plošného očkování.

„Maminky by měly vědět, že nejlepší prevencí je nechodit s tak malými dětmi do veřejných prostor, třeba do obchodů, nenavštěvovat s nimi zábavní akce a prostě se vyhýbat místům, kde se shromažďuje hodně lidí,“ říká Kateřina Fabiánová, epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu.

Poraďte se nejdřív s dětským lékařem

Bez ohledu na trvalý nárůst choroby není důvod k panice, ale ani k podceňování nemoci. Rodiče, kteří nechtějí čekat na hlasování parlamentu a rádi by dali očkovat své dítě hned, by se měli poradit s dětským lékařem o míře rizika.

V každém kraji bude jiná. Větší se zdá být na Moravě, hodně postižený je například Zlínský kraj. Lékař by měl navíc rodiče informovat i o různých druzích vakcín, jejich přednostech, nedostatcích, případně i o cenách.

Nebezpečí pro astmatiky

Hodně rizikový je černý kašel pro lidi s astmatem. Případně pro děti se sklonem k astmatu. Může u nich chorobu i astmatický záchvat vyvolat. Alergici, astmatici a jejich rodiče by se proto měli víc zajímat o možnosti šesté posilovací vakcíny.

Poradit by jim měli alergologové, ale také se mohou obrátit na očkovací centra. Kontakty na řadu z nich nabízí například web www.vakciny.net. Kontakty na krajské hygienické stanice by měl znát pediatr jejich dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti čeká očkování proti černému kašli

Kvůli vyššímu výskytu černého kašle bude stát zřejmě od příštího roku očkovat děti ve věku jedenácti let proti tomuto onemocnění. Jedná se zhruba každý...

Výběr článků

Načítám