Hlavní obsah

Změny počasí a s tím související bolesti hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim i na jaře často dochází k náhlým změnám teploty, atmosférického tlaku a světla, což může vést k nepříjemným bolestem hlavy, a to včetně migrény, kterou také ovlivňuje počasí. Proč k tomu dochází a co se s tím dá dělat?

Foto: Profimedia.cz

Náhlé změny teplot, světla či tlaku mohou stát za bolestí hlavy.

Článek

Přestože vědci stále ještě s jistotou nevědí, proč přesně nás při změnách počasí může potrápit bolest hlavy, mají hned několik možných vysvětlení.

V prvním případě předpokládají, že díky nestabilnímu počasí dochází ke změnám v koncentraci serotoninu v mozku, jehož hladina ovlivňuje naši náladu a také bolesti hlavy. Jedná se o neurotransmiter, tedy látku, která umožňuje přenos nervových vzruchů mezi neurony.

Další teorie tvrdí, že bolesti hlavy vznikají v důsledku problémů krčních obratlů. Vědci vycházeli z tvrzení starších lidí, kteří uvádějí, že pociťují změny počasí na svých kostech a kloubech. Pokud má tedy jedinec nějaké dlouhodobější problémy s krční páteří, během změn počasí se mohou právě tyto problémy projevit jako bolest hlavy.

Běžná bolest hlavy nebývá silná, migréna naopak vyřadí i na několik dní

Zdraví

U migrén sehrává počasí důležitou roli

Migréna nemá s běžnou bolestí mnoho společného. Obvykle se jedná o mnohem intenzivnější pulzující bolest, která bývá doprovázena i dalšími příznaky, jako jsou nevolnost, zvracení či vertigo (závratě neboli poruchy rovnováhy).

Epizody migrény přitom mohou trvat i tři dny za sebou a lidé jsou v té době velmi citliví na světlo i hluk.

Změny počasí tak mohou migrénu nejen vyvolat, ale v konečném důsledku ji i zhoršit. Intenzita migrény je spojena s určitými povětrnostními podmínkami, problematické tak mohou být velmi ostré sluneční světlo, vítr, suchý vzduch nebo extrémní teploty.

Co může pomoci proti těmto bolestem?

Většina lékařů doporučuje užívat nesteroidní protizánětlivé léky jako paralen či ibuprofen. Vždy je ale zapotřebí hledět na celkový zdravotní stav jedince a maximální denní dávky léků, které se nesmějí nikdy překračovat.

Dalším doporučením je správně odpočívat a vyhýbat se silným světelným podnětům a hluku (např. z větru).

Někdy může pomoci si zapisovat časy, kdy se bolest hlavy objeví a kdy zesiluje. A také si zaznamenat, zda bolest provázejí i další příznaky. Tyto zápisky mohou pomoci odhalit příčinu vzniku bolesti a v budoucnu zasáhnout již v okamžiku, než se bolest hlavy rozjede naplno.

Pokud vám od bolesti hlavy nic neuleví, anebo jen na velmi krátkou dobu, vždy je zapotřebí vyhledat lékaře a společně se domluvit na dalším postupu.

Společenská izolace je horší než bolest samotná, říká Kateřina trpící migrénou

Zdraví

Meteosenzitivita aneb Změny počasí mohou bolet

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Paralen, Ibuprofen

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lékárny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám