Hlavní obsah

Ženskému zdraví prospívá více fotbal než běh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je fotbal spíše doménou mužů, je pro ženské zdraví velmi prospěšný. Kodaňští odborníci zjistili, že povahou hry je fotbal pro ženy více prospěšnější než například obyčejný běh. Dynamika fotbalu je ideálním způsobem, jak se ženy mohou stát fit, zvýšit svoji sílu i prospět srdci.

Foto: Profimedia.cz

Pro ženské zdraví je v mnoha aspektech výhodnější fotbal než obyčejný běh.

Článek

Navíc na fotbalu je pozitivní další rozměr, který běh nemůže nabídnout – sociální interakce a potěšení ze hry. Ženy hrající fotbal u něj vydrží déle a hrají ho pravidelněji, než se běžkyně drží svého běhu.

Docent Peter Krustrup z Kodaňské univerzity sledoval po dva roky stovku žen, které rozdělil do tří skupin. Jedna se věnovala fotbalu, druhá běhala a třetí byla bez pohybové aktivity. A výsledky mluví jasně, zdravotně a kondičně na tom byly nejlépe fotbalistky.

„Při hraní fotbalu mají ženy vyšší srdeční tep a musejí častěji sprintovat, dělat otáčky, kopat a zastavit se prudce, takže je to efektivní kombinací kardio cvičení a posilování,“ vysvětluje docent Krustrup.

Podle něj už po šestnácti týdnech hraní fotbalu dojde k výraznému zlepšení maximální kyslíkové kapacity krve, k nárůstu svalové hmoty a zvýšení fyzického výkonu včetně výdrže.

U fotbalu je ale důležitý také psychologický rozměr sociální interakce, která pomáhá udržovat motivaci hrát pravidelně a na trávník se vracet.

Související témata:

Výběr článků

Načítám