Hlavní obsah

Ženě zjistili v těhotenství rakovinu, po porodu chlapečka ji čekají další chemoterapie i operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Čtyřiatřicetiletá Iva Adamcová z Českých Budějovic se s manželem Martinem těšila na druhé miminko. Lékaři jí však v těhotenství zjistili agresivní nádor prsu. Iva musela okamžitě podstoupit chemoterapie. Po narození chlapečka ji čeká další náročná léčba.

Ženě zjistili v těhotenství rakovinuVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Rakovinu lékaři Ivě zjistili ve 24. týdnu těhotenství. „Určitě jsme se báli, že by se malý Kubík mohl narodit nemocný nebo s postižením. Až se to bojím říct, ale je zdravej, v pořádku, s krásnou váhou a vlásky. Jsem šťastná, že jsme to s panem doktorem a manželem na sále zvládli. Slibovali mi, že ty chemoterapie budou šetrné, ale to nikdy nevíte,“ vyprávěla Novinkám čerstvá maminka.

Kromě zrovna narozeného Kubíka mají s manželem ještě dvouapůlletého Martínka. „Samozřejmě, že mu musíme hodně věcí vysvětlovat, ale je statečný,“ podotkla Adamcová.

Žena byla už předtím zaregistrovaná jako zdravá nosička genu BRCA 1 v onkogenetické poradně v Českých Budějovicích. Vrozená mutace v BRCA genech znamená výrazně zvýšené riziko rakoviny prsu a vaječníku. Druhé dítě s manželem proto neplánovali a chodila na preventivní vyšetření.

„Byli jsme s panem doktorem domluvení na vyšetřeních, včetně odběrů krve a ultrazvuku prsu. Odběry krve se zdály dobré, ale na ultrazvuku viděl pan doktor stín. Pak jsem čtrnáct dní čekala na výsledky biopsie. Nakonec se potvrdilo, že tam ta rakovina je. Musela jsem na onkologii,“ upřesnila Adamcová s tím, že během deseti dnů musela na chemoterapii.

V těhotenství zvládla celkem tři chemoterapie, a navíc se přidala i těhotenská cukrovka.

Nyní ji čeká další náročná léčba. „Čekají mě nyní další vyšetření a musíme se s paní doktorkou domluvit, jestli nejdříve podstoupím mastektomii a pak dvanáct chemoterapií, nebo vše v opačném pořadí. Určitě přijdu o obě prsa a pak také vaječníky i vejcovody,“ uvedla Adamcová.

Sedmiletý chlapec uběhl maraton, aby vybral peníze na léčbu rakoviny a uctil tím památku svého dědy

Koktejl

Chemoterapie se u ní zatím projevovaly především únavou. Nemoc je náročná ale i na psychiku. „Skoro jsem se složila, když mi paní doktorka řekla, že si musím ostřihat vlasy. Pro někoho, komu není ani pětatřicet a rád se namaluje, rád se učeše, je to další velká komplikace,“ upozornila žena.

Z chemoterapií i dalších operací má obavy. „Uvidíme, jak to budu dál zvládat, jak fyzicky, tak psychicky,“ podotkla s tím, že se může spolehnout na rodinu i skvělé kamarády.

Foto: archiv Martin Adamec

Iva s manželem a malým Martinkem na výletě v přírodě

O děti se stará také manžel Martin

Manžel Martin, který pracuje jako policista a zároveň studuje vysokou školu, musel nyní zůstat doma a stará se o děti. Podobné to bude i v dalších měsících, kdy Ivu čekají chemoterapie a operace. „Dokud je Iva v klidu, tak já jsem také v klidu. V momentě, kdy začne panikařit, tak taky panikařím,“ svěřil se Martin.

Rodina se ocitla ve složité finanční situaci, protože musí splácet hypotéku a samozřejmě mají i další náklady. Přátelé proto pro ně uspořádali sbírku na Doniu, když se už vybralo přes půl milionu korun, což byl původní cíl, ale sbírka dál pokračuje.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Iva s manželem Martinem a jejich dva synové

Přestože Ivu zasáhla těžká nemoc, tvrdí, že v životě rozhodně nemá smůlu. „Jsem pesimistka, vždy čekám to nejhorší, ale smůlu rozhodně nemám. Mám krásné děti, fantastického manžela a opravdu skvělé přátele,“ dodala Adamcová.

Rakovina je ve společnosti pořád tabu, myslí si Barbora. Nemoc ji připravila o část lebky

Zdraví

Kolik minut intenzivního pohybu může snížit riziko vzniku rakoviny

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám